JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Frispråkige Viesturs Vucins surfar mellan toppjobben
Få svenska telekomingenjörer har gjort en karriär som Veisturs Vucins. För 30 år sedan var han transmissionsingenjör på Ericsson. Idag, en handfull internationella vd-jobb senare, basar han för Lucents marknad i Europa.


- Jag tror att inom Ericsson har bara Sven-Christer Nilsson högre lön än jag, säger Viesturs Vucins, 52, idag chef för Lucents division Business Communications Services, med placering i Bryssel.

Ericssonchefen tjänar 7 miljoner om året, och med en lön i den klassen är det inte konstigt att Viesturs Vucins är nöjd. Han säger själv att han tjänar oförskämt bra med pengar, jämfört med svenska förhållanden, men att Lucent betalar marknadslönen för hans insatser.

Han har gjort en karriär som få andra svenska telekomingenjörer. Viesturs började som transmissionsingenjör på Ericsson, specialiserade sig på fiberoptiska system och blev så småningom vd för ett Ericssonbolag inom området. Han fortsatte sedan som chef i Telia, Unisource, Global One och nu i Lucent. Viestur har surfat mellan bolagen och ångrar inget, tvärtom.

- Det är skojigt för en grabb från Sverige att få göra detta, säger Viesturs som föddes 1946 av lettiska invandrare.

Börsen värderar idag Lucent tre gånger högre än Ericsson, och det är ganska rätt, säger Vucins till Elektroniktidningen.

- Lucent är oerhört mycket mer fokuserat än Ericsson. Inga utdragna möten. Det är pang på rödbetan som gäller, säger Viesturs Vucins som själv arbetade 17 år hos den svenske telejätten.

Amerikanska Lucent var tidigare en del av det amerikanska telefonbolaget AT&T och var då förbjudet att expandera utanför USA. Men sedan några år är de juridiska bojorna borta och Lucent siktar nu på att bli världens största telekomleverantör. Utgångsläget är gott. 1998 var omsättningen 253 miljarder kronor och tillväxten beräknas bli 19-20 procent 1999. Idag svarar dock USA för cirka 75 procent av faktureringen. Expansionen ska därför framför allt ske i Europa och Asien, och på företagsmarknaden där Lucent vill komma in med sina kontorsväxlar, meddelandehanteringssystem, datanät och routrar.

Det är sådan nätutrustning som Viesturs säljer på företagsmarknaden i Europa, Mellersta Östern och Afrika. Lucent har där mer än tiotusen kunder, både stora telefonbolag och distributörer. Enheten har 2 000 anställda och säljer för ett hemligt antal miljarder kronor per år. Försäljningen ökade mer än 50 procent förra året, anger Vucins.



"Ericsson och Nokia går ihop"


Kommer Lucent att lyckas? Vilka blir världens fyra största telekomleverantörer om fem år? - Lucent blir bland de fyra. Nortel har en god chans. Ericsson och Nokia kanske går ihop och bildar en av de ledande leverantörerna. Cisco borde bli en av de fyra. Cisco kanske köper någon telekomleverantör, kanske Alcatel. Siemens kan nog inte köpas upp, spekulerar Viestur Vucins.

Han tror att det är ungefär 50 procents chans att spekulationen blir verklighet. Vilka plus och minus sätter han då på de bolag han jobbat på?

- Ericsson är ett fantastiskt bolag, globalt, starkt och företaget har oerhört lojal personal.

- Ericsson är snålt med löner och förmåner. Ericsson tappade en ledande position inom transmissionsområdet och allt satsades på AXE.

Telia var bättre än han trodde men dåvarande Televerket var i början taffligt i hanteringen av de nya konkurrenterna som Tele2.

Att bli vd i Unisource var fantastiskt, säger han. Målet var att bli det ledande paneuropeiska telefonbolaget och det trodde han först på. Men ägarna Telia, PTT Netherlands, Swisscom, Telefonica och sedan även AT&T ville inte låta Unisource växa. Det blev politiskt ställningskrig mellan ägarna och verksamheten gick i stå.

Han hoppade sedan direkt till vd-jobbet hos värsta konkurrenten Global One som ägdes av Deutsche Telecom, France Telecom och amerikanska Sprint, världens kraftfullaste allians.

- Men det blev samma politiska strid där mellan delägarna, fast i större skala.

En headhunter erbjöd nytt jobb i Lucent och då bytte han spår.

- Cirkeln är sluten. Nu är jag tillbaks i industrin, säger han.

- Att jobba i Europa för ett amerikanskt bolag är kul. Det går undan. Det är bara business som gäller.

Men han planerar faktiskt för ett liv efter Lucent. Att jobba med nya projekt och investeringar, precis som förra SAS-chefen Jan Carlzon.

- Jag vill flytta tillbaks till Sverige om några år, säger Viesturs Vucins.

Göte Andersson

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)