JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Wind River köper Integrated Systems
Wind River Systems, branschens största leverantör av realtidsoperativsystem, vill köpa Integrated Systems, ett bolag som är näst störst på denna marknad.


Wind River Systems och Integrated Systems Inc. (ISI) har tecknat ett avtal som går ut på att Wind River köper ISI. Betalningen görs med egna aktier, och köpesumman landar på runt 460 miljoner dollar. Aktieägarna är positiva till affären, och inom en månad väntas ett godkännande från de amerikanska myndigheterna. Köpet passar Wind Rivers ambition att bli ett miljarddollarsföretag inom fem år. Efter sammanslagningen får företaget hela 30 procent av världsmarknaden för verktyg för inbyggda system.

Wind River är mest känt för realtidsoperativsystemet Vxworks och utvecklingsmiljön Tornado. ISIs flaggskepp är realtidsoperativsystemet pSOS, men företaget är också bra på verktyg, och har nyligen köpt SDS, en leverantör av avlusningsverktyg. Wind River och ISIs produkter har ett visst överlapp men pSOS inriktar sig mot djupare inbyggda system än Vxworks.

- Vi tror att de två produktlinorna kommer att komplettera varandra, säger Magnus Johansson på ISIs svenska kontor.

De två företagen vill få in sina operativsystem i framtida Internetapparater och handdatorer, där den största konkurrenten är Microsofts Windows CE och Symbians Epoc.

Men det är för tidigt att säga om Wind River och ISIs produkter kommer att integreras framöver. Wind River har konkreta planer på att starta en ny enhet för utvecklingsverktyg, där ISIs nya dotterbolag Diab-SDS kommer att platsa bra. Wind River har dessutom precis börjat erbjuda konsulttjänster och kommer att förstärkas av ISIs väletablerade konsultbolag, Doctor Design.

Med största sannolikhet kommer Wind Rivers svenska kontor i Sollentuna att slås samman med ISI Sverige i Järfälla.

Susan Kelly

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)