JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Oscilloskop och spektrumanalysator i samma burk
Med en analog bandbredd på 30GHz och en maximal samplingshastighet på 80 GSa/s tar LeCroy en klar ledning över konkurrenterna när det gäller vem som har det vassaste oscilloskopet för tillfället. Men kanske intressantare är att bandbredden går att uppgradera vartefter behovet växer.
Den nya oscilloskopfamiljen Wavemaster 8 Zi ser vid ett snabbt ögonkast ut att vara identisk med Wavepro 7 Zi som LeCroy lanserade för ett halvår sedan. Men nykomlingen är numret större vad gäller storlek och vikt men framförallt prestandamässigt.

Instrumentet kommer i åtta modeller med en bandbredd från 4 GHz upp till 30 GHz. Den maximala samplingshastigheten ligger på 40 GSa/s när alla fyra kanalerna används men kan dubbleras till 80 GSa/s när bara två kanaler används. På de fem lägre modellerna krävs en extern låda för att få till den maximala samplingshastigheten.

Minnet är utbyggbart upp till 256 MSa/kanal. Men siffror är inte allt.

– Jämfört med konkurrenterna är Wavemaster mellan 10 och 100 gånger snabbare vilket innebär att det svarar även när man använder det längsta minnet, säger Nicola Gomiero från LeCroy.

Dessutom framhåller han att spridningen i de fyra kanalerna är bättre än 0,25 dB över hela bandbredden för både amplitud och fas.
En intressant finess med den nya familjen är att det går att uppgradera bandbredden i efterhand.

– Det är en trygghet för våra kunder att de inte behöver köpa ett helt nytt instrument när de behöver mer bandbredd.

Tekniken finns visserligen redan men bara i en av konkurrenten Agilents oscilloskopfamilj. I LeCroys tappning går det att uppgradera instrumenten i valfria steg från 4 GHz upp till 30 GHz. Instrumenten måste dock skickas in till en serviceverkstad för uppgradering av både hårdvara och mjukvara. Jämfört med att köpa ”rätt” modell från början betingar en uppgradering en premie på cirka 10 procent.

Som sig bör för instrumentet i den här prisklassen har Wavemaster en nästan oöverblickbar uppsättning analys- och triggfunktioner.

Det är bland annat en 15 GHz edgetrigger. Det finns 12 olika så kallade smarta triggmöjligheter där man bland annat kan ställa villkoren i flera steg. Instrumenten kan också trigga på olika seriella buddar men även på TV- och HDTV-signaler. Sammantaget blir det här för mycket för de flesta användarna. LeCroy har därför tagit fram en assistent kallad Triggerscan.

– Den gör hela arbetet åt dig med en enda knapptryckning, säger Martin Dinmore från LeCroy.
Ren praktiskt provar Triggscan automatiskt igenom olika triggvillkor för att se om den hittar något som avviker från mönstret.

Sedan tidigare finns en liknande funktion kallad Wavescan som letar igenom insamlade data för att hitta avvikelser.

Den stor bandbredden och den höga samplingshastigheten gör att Wavemaster för vissa uppgifter är ett alternativ till spektrumanalysatorn.

– Med dagens digitala moduleringsmetoder är man inte hjälpt av traditionella spektrumanalysatorer eftersom man inte kan göra analyser på enkelskott. Det går att göra med Wavemaster. Användarna har dessutom samma gränssnitt som på en spektrumanalysator, säger Nicola Gomiero.

En annan nyhet är Eye Doctor, ett paket som förbättrar noggrannheten vid test av ögondiagram genom att eliminera effekterna av fixturer och kablar.

– Det är nödvändigt när man kommer upp i mikrovågsområdet eftersom man utan korrigeringarna luras tro att resultaten är betydligt sämre än de i själva verket är.

När det gäller probar har den bästa från LeCroy en bandbredd på 18 GHz. Vill man se snabbare signaler får man se till att ha en kontakt på testobjektet så att man kan koppla in en kabel direkt till oscilloskopet.

Priset för Wavemaster ligger mellan 60 000 och 200 000 euro.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)