JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ericssons Nortelköp slutfört
I fredags blev Ericssons köp av Nortels LTE- och CDMA-verksamhet äntligen klart. Affären, värd 7,7 miljarder kronor, förstärker Ericsson inom mobilt bredband, i synnerhet på den nordamerikanska marknaden.
Det var den 25 juli som Ericsson lade ett bud på de delar av konkursdrabbade kanadensiska Nortel som sysslar med mobilteknikerna LTE och CDMA, värt 1,13 miljarder dollar eller 7,7 miljarder kronor. Budet accepterades av Nortels konkursförvaltare, men mötte hårt motstånd i delar av den kanadensiska administrationen. Efter att konkurrensdomstolar i såväl USA som Kanada gett godkännande så avstod dock Kanadas regering från att ta upp affären till ny granskning. I fredags vann köpet sålunda laga kraft.

Med köpet stärks Ericssons ställning som leverantör av mobilt bredband, såväl tekniskt som affärsmässigt. Enligt Ericsson blir man det ledande telekombolaget i såväl USA som Kanada, en region som anammar LTE i högre utsträckning än någon annan. Nordamerika blir Ericssons största marknad, och den världsdel efter Europa där Ericsson har flest anställda, 14 000 personer. Från Nortel flyttar 2 500 personer, och dessutom har en stor mängd tillkommit tack vare det stora servicekontraktet för operatören Sprint.  

En annan aspekt av affären är att Ericsson åter blir en storspelare inom den amerikanska mobiltekniken CDMA. I affären ingår övertagande av leveranskontrakt för CDMA till operatörer som Verizon, Sprint, US Cellular och Bell Canada. Flera av dessa har redan offentliggjort sina planer att gå över till LTE.

Nortel håller på att sälja ut fler delar av sin verksamhet. Närmast på tur står divisionen för optiska nät och carrier ethernet, där företaget tar emot anbud fram till i morgon. Amerikanska Ciena har redan erbjudit 521 miljoner dollar för dessa tillgångar.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)