JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Brickan som ska kapa testkostnaden

Brickan som ska
kapa testkostnaden

PRODUCTRONICA En standardiserad bricka med fack för komponenter ska få bukt med de skenande testkostnaderna. Det hoppas en nybildad grupp som kallar sig Test in Tray, TNT.
– Det är ett väldokumenterat faktum att kostnaden för att testa halvledarkretsar inte har hängt med Moores lag. Kostnaden för test har snarare gått upp och dagens metoder är alldeles för långsamma eftersom kretsarna normalt hanteras en i taget, säger Martin Hart som är chef för Topline.

Företaget säljer så kallade dummykomponenter, komponenter som för en monteringsmaskin ser ut som den riktiga komponenten, men som bara kostar en bråkdel.

Martin Hart var med på det första mötet som hölls i Silicon Valley i oktober där tankarna bakom den nya testmetoden Test in Tray presenterades. Idén kommer från Thomas Di Stefano på uppstartsföretaget Centipede Systems. Han är dock mer känd som grundare av kapslingsföretaget Tessera.

– Vi är ombedda att att fram ett utvärderingskit som innehåller bricka liksom fungerande och dåliga kretsar, säger Martin Hart.

Riktigt hur långt fram i tiden det ligger är svårt att säga, men nästa möte för gruppen bakom TNT är inte förrän i april.

Tekniken har enligt Martin Hart potential att drastiskt sänka testkostnaderna. Men för att komma dit krävs att företag i hela försörjningskedjan samarbetar, och att slutkunderna, det vill säga tillverkare av mobiltelefoner, datorer och andra elektronikprodukter, trycker på.

– Potentialen i TNT är stor, det borde gå att kapa testkostnaderna drastiskt.

TNT baseras på en typ av bricka med fack för varje komponent. En speciell typ av fjädrar kan flytta komponenterna en liten bit i facket för att de ska få kontakt med nålbädden i den testare som sedan används för att testa komponenterna. Enligt Martin Hart krävs det ungefär tio olika typer av brickor för att täcka in majoriteten av alla komponenter.

– För att det här ska få snabbt genomslag krävs att slutkunderna driver på.

Nästa möte för TNT är som sagt först i april och gruppen saknar ännu så länge hemsida. En utförligare artikel kommer i november/decembernumret av nyhetsbrevet microconnections.net.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)