JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Produktionslyftet förlängs tre år
Med det uttalade målet att kopiera biljätten Toyotas framgångsrecept med ”lean produktion” drog Produktionslyftet igång år 2007 med en finansiering för tre år. Nu förlängs projektet ytterligare tre år samtidigt som verksamheten görs om till en nationell satsning.
– Några av de resultat som Produktionslyftet ser ut att ha gett är effektivare användande av golvytor, ordning och reda, frigjorda pallplatser, mindre batchstorlekar och lägre lagervärden. Samtidigt ska man komma ihåg att det tar hyfsat lång tid innan man kan se resultat på företagsnivå och att det finns mycket annat som också påverkar detta.

Det sade Mikael Brännmark till Elektroniktidningen i december förra året (länk). Han är doktorand på KTH och forskar på Produktionslyftet.

Produktionslyftet erbjuder företag med 30 till 250 anställda utbildning och stöttning i sitt praktiska förändringsarbete med Lean som utgångspunkt. Visionen är att bidra till företagens utveckling mot effektiv produktion och en stark och uthållig förändringsförmåga. Företagen ska efter Produktionslyftets insats ha kraft och engagemang att på egen hand driva Lean-arbetet vidare, allt enligt principen ”hjälp-till-självhjälp”.

Under de första tre åren har 60 företag påbörjat sitt Lean-arbete inom Produktionslyftet, varav de sista avslutas under 2010. Parallellt kommer arbetet med nya företag att påbörjas; under perioden 2010 till 2012 planeras för ytterligare 70 företag inom Produktionslyftet. Mer information finns här (länk)

Bland de företag som deltagit i Produktionslyftet finns HP Tronic, Leab, Eskilstuna Elektronikpartner och Proxy.

Läs tidigare artiklar Elektroniktidningen skrivit om Produktionslyftet:
Eskilstuna Elektronikpartner ökade trivseln och marginalen (länk)

Leab ökade affärstänkandet (länk)

HP Tronic inspirerades av fordonsindustrin (länk)


Proxy byggde vidare på Ericssonarvet (länk)
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)