JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. 300 kort tillverkades på S.E.E.

300 kort tillverkades på S.E.E.

Precis som för två år sedan visade Lars Wallin och gänget bakom honom att det går att ställa upp en produktionslina på en dag och köra ut fungerande kretskort. Allt blev inte perfekt, men det blev tillräckligt bra för att man ska kunna dra slutsatser kring tillförlitlighet och kvalitet.

– Det ser risigt ut i början men problemen går snabbt att fixa till så att korten ser bra ut. Sen kommer vi nog att hitta fler fel om vi stressar korten med temperaturcykling, som att det är för lite lod, säger produktionsexperten Lars-Gunnar Klang.

 

Han ingick i den expertpanel som kommenterade resultaten från de trehundra kort som tillverkades i sex omgångar under mässans tre dagar.

 

– Normalt har man aldrig möjlighet att jämföra resultaten från olika maskiner som kört samma sorts kort så det är en klart intressant övning, sade Richard Carr från Sonoscan.

 

Resultatet från årets evenemang liknar mycket de som kom fram för två år sedan vid motsvarande övning. I år hade arrangörerna begränsat antalet varianter, men istället adderat en så kallad package-on-package, i princip en BGA ovanpå en annan BGA.

 

Röntgenbilderna visade med all önskvärd tydlighet på svårigheterna att bedöma lödfogarna på den typen av kapsel. Raderna med lödkulor överlappade till stor del varandra.

 

– I princip behöver man 3D-röntgen för att kunna göra en bra analys, sade Göran Wetter från Swerea IVF.

 

En annan slutsats var att något gått snett vid lasermärkningen, den förorsakade nämligen en lokal delaminering i mönsterkortet. Inte ens de kort som torkats i 14 timmar i 105 grader var utan delaminering. Vad detta berodde på kunde dock ingen riktigt förklara.

 

Även en del komponenter hade delaminerat, vilket syntes tydligt i det akustiska mikroskop som användes.

 

– Det är mer av ett igångkörningsproblem, sade Göran Wetter.

 

En annan miss var att det hålmonterade kontaktdonet inte tålde värmen utan smälte i lödugnen.

 

Planen är nu att analysera alla kort i detalj och sedan presentera resultaten vid ett seminarium i höst.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)