JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Jan Tångring: "Ego, pengar och makt"

janOracles patentstämning är det senaste hotet mot framgångssagan Android. Elektroniktidningens Jan Tångring förklarar vad striden gäller – och kommer fram till att det kokar ner till ego, pengar och makt.
Här är patenten som Oracle fick med köpet av Sun och som nu används för att stämma Google.
Källa: Javaprogrammeraren Charles Nutter.
Den 12 augusti fick Google en patentstämning från Oracle om halsen. Den gäller sju patent för teknik som används i Googles mobiloperativsystem Android. Närmare bestämt  i det Javasystem som exekverar  användarprogram, så kallade appar.

"Under integreringsmötena mellan Sun och Oracle glittrade det i ögonen på Oracles advokater när de grillade oss om patentsituationen mellan Oracle och Sun"

Så bloggar James Gosling, mannen bakom programplattformen Java och själv författare till ett av patenten i stämningen.

Möjligheten att patentstämma Google för intrång i Javateknik var en av de tillgångar Oracle räknade in när Oracle köpte Sun – företaget bakom programplattformen Java – i april förra året för 7,4 miljarder dollar.

Som jämförelse stämde Sun Microsoft år 1997 för missbruk av Javateknik, vilket gav 1,6 miljarder dollar till Sun efter sju års harvande i rätten.

Patentstämningen är dock ett pokerparti som kan sluta hur som helst. Oracle synar sina köpta javakort. De kan ge miljarder. Eller ingenting.

Det finns andra Javaversioner som Google kunde använt riskfritt. Det som öppnar Google för stämning är att företaget på olika sätt kodat sig bort från standardversionerna av Java. Dels för att optimera, och dels för att komma undan licensavgifter.

Microsoft gjorde likadant och fick smäll på fingrarna. Vilket sedermera ledde till att Microsoft skapade sin egen programplattform kallad Dotnet. En lösning för Google vore att nu växla programplattform till just Dotnet. Det föreslår i alla fall Miguel de Icaza, som leder arbetet med en öppenkodsversion av Dotnet. En testversion av hans Dotnet för Android finns färdig.

I princip skulle Oracles stämning kunna leda till att alla Androidtelefoner måste dras in från marknaden – det säljs just nu enligt Google 200 000 sådana om dagen. I praktiken kommer vi dock snarare att få se en ekonomisk uppgörelse. Typiskt efter en motstämning – inte heller Google är någon vän av programpatent, men har samlat på sig patent för att kunna använda dem i självförsvar.

Anledningen till att Oracle stämmer Google är förstås att företaget vill ha en del av Googles kaka. Priset Oracle betalar är negativ publicitet. Företaget har tidigare tagit en tydlig ställning mot programvarupatent.

Nu finns en risk att Oracles tidigare samarbetspartners inom öppenkodsvärlden förvandlas till fiender. Bland annat ifrågasätts att Free Software Foundation Europe (FSFE) samarbetar med Oracle i Open Forum Europe, en organisation som lobbar för användandet av öppen källkod. Samarbetet är enligt öppenkodsadvokaten Florian Müller inte bra för FSFE:s trovärdighet.

Vem har rätt och vem har fel? Vem kommer att vinna?

Enligt Oracle har Google gjort intrång på Oracles intellektuella egendom och Oracle ska kompenseras för den skada detta inneburit.

Enligt Google saknar stämningen grund och är en attack på öppna standarder och på öppen källkod.

Enligt James Gosling är detta ett drama utan oskyldiga offer. Stämningen handlar vare sig om patent, principer eller programspråk, utan om "ego, pengar och makt". Jag håller med honom.

Det skulle vara intressant att se vad som hände om Google  kallade James Gosling som vittne. Det är trots allt han som skapat det Java som patentmålet gäller.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)