JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. 20 miljoner till fuktmätarbolag

20 miljoner till fuktmätarbolag

Uppstartsföretaget Mantex, som utvecklar en snabb fuktmätare för bland annat träflis och biobränslen, tar in 20 miljoner kronor. Pengarna ska användas för en fortsatt expansion.
Fukthalten i olika råvaror som träflis, biomassa och pellets påverkar värdet på råvaran men det kan också användas för att styra till exempel en förbränningsprocess. Idag tar det upp till ett dygn att bestämma fukthalten, med Matex process går det på en minut. Dessutom går företagets fuktmätare att placera över en materialtransportör och eftersom den är röntgenbaserad kan den också upptäcka om det finns olika föroreningar i biomassan, föroreningar som till exempel skulle kunna skada knivar som ska bearbeta råvaran.

Mätmetoden bygger på en röntgenteknik som utvecklats av Ragnar Kullenberg i Göteborg. Tillsammans med materialspecialisten Anders Ullenberg startade han företaget Demetch i mitten av 90-talet för att utveckla en apparat som mäter densiteten i benstommen. Utgående från detta kan man sedan bedöma risken för benskörhet.

Men mätmetoden fungerar också för att till exempel mäta fukthaten i olika biologiska material, som träflis, biobränsle, pappersmassa och pellets. År 2004 grundades Matex för att kommersialisera idéen. Företaget har fått igång försäljningen men tar in mer kapital för att kunna växa snabbare. Mest pengar kommer från Energimyndigheten som lånar ut 9,5 miljoner kronor. De tidigare ägarna riskkapitalbolaget Sting Capital och det tyska energibolaget RWE går in med 4,6 miljoner respektive 3,7 miljoner vardera. Även grundare och anställda är med i den nya finansieringsrundan.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)