JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Linear utökar sin batteriövervakning

Linear utökar sin batteriövervakning Batteriövervakning

För knappt två och ett halvt år sedan släppte Linear Technology vad företaget påstod var marknadens första halvledare för att övervaka batteripaket i exempelvis elbilar. Nu kommer andra generationen som inte enbart hanterar litiumjonbatterier utan även andra batteritekniker och superkondensatorer.
När LTC6802 släpptes hösten 2008 var det den första i sitt slag, hävdade Linear Technology, då kretsen kunde övervaka upp till 12 seriekopplade celler i ett litiumjonbatteri (se länk).

När Linear nu är redo att lanserar sin andra generation av skapelsen, kallad LTC6803, är det i stor utsträckning föregångarens funktioner i kombination med en skara nya finesser som presenteras. En intressant förändringar är att nykomlingen erbjuder ett utökat mätområde per cell, från -300 mV till +5V, vilket i sin tur gör att kretsen kan användas för att övervaka exempelvis nickelmetallhydridbatterier liksom superkondensatorer.

Ytterligare en förändring jämfört med tidigare är att strömförbrukningen i vila skruvats ner rejält, från 50 µA till under 12 µA. Detta är en viktig aspekt speciellt i batterier som ska lagra energi under lång tid eftersom strömmen som själva batterihanteringssystemet konsumerar kan orsaka obalans hos cellerna, hävdar Linear. LTC6803 kan även matas från en oberoende extern källa. När det sker minskar strömmen som tas ur batteripaketet till under 1 µA.

Nykomlingen är tänkt att användas i hybridbilar och rena elbilar men också andra former av batterilagringssystem. Den är specificerad för temperaturområdet från -40°C till 125°C och möter kraven i den internationella standarden för fordonssäkerhet, ISO26262.

LTC6803 kommer i en 8 x 12 mm stor kapsel för ytmontering. Priset ligger på 9,95 dollar per styck då man köper åtminstone 1 000 stycken.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)