JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. TI köper National Semiconductor
För första gången på drygt tio år tar Texas Instruments fram stora pengapåsen och köper den klart mindre rivalen National Semiconductor för 6,5 miljarder dollar. Därmed blir TI världens tredje största halvledarföretag – efter Intel och Samsung – samtidigt som analoga kretsar kommer att stå för nära halva företagets försäljning.
Texas Instruments är inte känt för stora köp. Senast det hände var när företaget köpte Burr-Brown för 7,6 miljarder dollar år 2000. Det köpet gav TI direkt access till avancerade dataomvandlare och förstärkare och ses i efterhand som DSP-gigantens definitiva inträdesbiljett på den analoga arenan.

Nu är det National Semiconductor som dykt upp på TI:s inköpslista. Återigen handlar det om en enorm köpesumma – hela 6,5 miljarder dollar – men denna gång är det inte lika tydligt vad som triggar affären. Får man tro TI så är det Nationals produktportfölj med 12 000 analoga kretsar, de analoga processerna, det vassa webbverktyget Webench, företagets starka position inom power och den lediga produktionskapaciteten, förutom kompetenta utvecklingsingenjörer, som lockar.

TI har idag 30 000 analoga kretsar i sin produktportfölj. Visserligen överlappar de två företagens produktportföljer varandra till viss del, men inte så att det stör. Istället gör köpet att Texas Instruments tar ett än fastare grepp om den analoga marknaden och företagets försäljning väntas öka från att idag motsvara 14 procent av den totala marknaden till över 17 procent.

Samtidigt kliver Texas Instruments upp två steg på världens halvledarranking, från dagens femte till en tredjeplats efter Intel och Samsung. TI passerar Toshiba och TSMC, åtminstone om man jämför med fjolårets försäljning.

TI:s köp av NSC väntas vara klart om sex till nio månader.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)