JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Apple: Samsung plagierar oss från topp till tå

Lika som bär?Apple: Samsung plagierar oss
från topp till tå

Apple stämmer Samsung för att ha plagierat Iphone och Ipad i sina Androidprodukter.  Stämningen gäller inte bara patent, utan även intrång i Apples varumärken.
Apple lämnar in en stämning mot sin koreanske mobilkonkurrent – och processorleverantör – Samsung. Enligt dokumenten som lämnats in till en domstol i Kalifornien har Samsung "slaviskt" kopierat både Iphone och Ipad i designen av Galaxymobiler och -läsplattor.

– Det är inte en slump att Samsungs senaste produkter påminner mycket om Iphone och Ipad, från formen på hårdvaran, till användargränssnittet och till och med förpackningen, säger en Apple-representant till tidningen Mobilized.

Stämningen gäller telefonerna Captivate, Continuum, Vibrant, Galaxy S 4G, Epic 4G, Indulge, Mesmerize, Showcase, Fascinate, Nexus S, Gem, Transform, Intercept och Acclaim, och pekplattan Galaxy Tab.

Likheten mellan en Galaxymobil och Iphone går inte att förneka. Den är uppenbar så fort man ser bilder av de två svarta mobilerna med rundade kanter, en centralt placerad knapp undertill och en skärm fylld av lika stora ikoner i samma mönster, med de fyra understa extra markerade och flera av ikonerna med snarlika utseenden.

Och enligt Apples stämning finns likheten inte bara i ytan utan i alla nivåer av konstruktionen.

ikonerDe sex symbolerna till vänster är varumärken registrerade av Apple. De sex till höger används i mobiler från Samsung.
utstryrselApple har varumärkesskyddat denna design som en så kallad ”trade dress”, som ungefär motsvarar ”utstyrselsmärke” i svensk lagstiftning.
Stämningen omfattar ett patent på en algoritm för tolkning av användarens skärmtryckningar, fyra patent på detaljer i användargränssnittet, ett patent på  ett programmeringsgränssnitt och ett mekaniskt patent på en tryckknapp.

Dessutom skyddas formgivningen av hårdvaran i olika Iphone-modeller dels av tre designpatent och dels av tre varumärken av en typ som kallas ”trade dress” (på svenska ungefär motsvarande ”utstyrselskydd”).

Stämningen är extra intressant då Samsung är stor leverantör till Apple. Samsungs halvledardivision är en av Apples viktigaste komponentleverantörer. Därifrån kommer bland annat processorerna A4 och A5 som sitter i både Ipad och Iphone, och att Samsung levererar också en stor mängd DRAM till Apple.

– Den här typen av uppenbar kopiering är fel, kommenterar Apples talesperson Kristin Huguet i ett pressmeddelande.

Samsungs svar: ”Vi kommer att möta denna juridiska åtgärd aktivt”.

Patentanalytikern Florian Müller är helt säker på att Samsung kommer att stämma Apple tillbaka med egna patent.

– Genom att gå på Samsung demonstrerar Apple tydligt sin beredskap att bekämpa allt som har med Android att göra, skriver Florian Müller på sin blogg.

Apple har redan stämningar i luften mot HTC och Motorola angående Androidmobiler. Försäljningen av Android har accelererat i raketfart och Florian Müller har full förståelse – ur aktieägarnas perspektiv – för att Apple jagar Android med blåslampa.

– Med tanke på hur mycket Apples framtid beror på hur hotet från Android kan mötas, är det snarare underligt att Apple inte varit ännu mer aggressivt i att försvara sina intellektuella rättigheter.

Apple sopade banan med de etablerade konkurrenterna på smartmobilområdet när företaget lanserade sin första Iphone i juni år 2007. Sökmotorgiganten Google lanserade i slutet av samma åt operativsystemet Android som en möjlighet för alla mobiltillverkare att tillverka ett svar på Apple Iphone. Den första Androidmobilen, HTC Dream, släpptes i oktober 2008.

Androidmobiler har nu kommit upp i samma säljvolymer som Iphone, och om Androids explosiva tillväxt fortsätter kommer den totala säljvolymen av Androider att passera Iphone inom ett år.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)