JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Svensk Elektronik ökar lobbyarbetet

Svensk Elektronik ökar lobbyarbetet

Företrädare för branschföreningen Svensk Elektronik träffade igår näringsdepartementets statssekreterare Catharina Håkansson Boman. Med mötet hoppas föreningen lyfta frågor som är viktiga för elektronikbranschen, som betalningstider, kompetensförsörjning och tillämpning av EU-direktiv. I förlängningen hoppas föreningen också bli remissinstans i fler frågor.
– Elektronik är ofta osynlig, och det gör att elektronikbranschen är okänd för många befattningshavare. Primärt ville vi påtala hur viktig branschen är, säger Lena Norder, vd på branschföreningen Svensk Elektronik, efter mötet.

Det var hon som med föreningens ordförande Maria Månsson och styrelseledamoten P-A Emilson representerade föreningen på mötet. Föreningen, som har runt 250 medlemsföretag, hade just ökat lobbyarbete som en av sina viktigaste punkter då den bildades i januari 2010 genom sammanslagningen av IM-föreningen och Elektronikindustriföreningen (länk).

– Hos miljödepartementet är vi redan remissinstans vad gäller EU-direktiv. Vi hoppas bli det hos näringsdepartementet också. Och det är viktigt att vi känner varandra, så vi bara kan lyfta luren när det är något vi vill prata med dem om, säger Lena Norder.

Kompetensförsörjning, stimulans av närhet mellan industri och akademi samt konkurrenskraft genom enkla, tydliga och relevanta regelverk var några frågor som dryftades på mötet.

– Ta EU-direktiven till exempel. För oss är det väldigt viktigt att de tillämpas likadant  i de olika EU-länderna.

Betalningstider var en annan viktig fråga. Många av medlemmarna i Svensk Elektronik ogillar att deras kunder inte vill tillämpa 30 dagars betalningstid, och delegationen undrade vad myndigheterna gör för att stärka regelverket på den punkten.

– Där ska de återkomma. De var uppriktigt intresserade av frågan och skulle prata med sina kollegor på justitiedepartementet. Att följa upp den frågan är viktigt, säger Lena Norder.

Hon berättar att känslan efter mötet var att departementet inte varit medveten om många av de problem som togs upp.

– Vi gav belysning åt en bransch de inte kände till. Och nu när vi börjar känna flera av tjänstemännen där så underlättas våra kontakter i framtiden, konstaterar Lena Norder.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)