JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Fiffigt dialysplåster räddar liv

Fiffigt dialysplåster räddar liv

För fem år sedan gick startskottet för Redsense Medical. Idag används företagets larm som upptäcker blödning vid dialys av omkring 250 kliniker i 13 länder världen över.
Redsense Medical
Ort: Halmstad
Startår: 2006
Produkt: Optiskt sensorlarm för hemodialys
Antal anställda:
8 i Halmstad, ca 20 i Malaysia
– Det började med att jag jobbade på ett annat medicinteknikföretag och hade kontakt med Halmstads länssjukhus. På dialysavdelningen tog man upp problemet med blodläckage, så jag bestämde mig för att börja utveckla ett dialysövervakningsplåster, berättar Daniel Engvall, teknikchef på Redsense Medical.

Optisk fiber avslöjar läckaget
Systemet, som Redsense konstruerat, består i stort av en larm­enhet och en engångssensor som känner av om nålen åker ur fisteln (venanslutning) där det rena blodet återförs till patienten. Ett problem vid dialys är just läckage. Rent statistiskt uppstår ett större blodläckage på en av tusen patienter, vilket är förhållandevis ofta med tanke på att det görs drygt 250 miljoner dialysbehandlingar i världen varje år. Långt ifrån alla incidenter är akuta, men det händer att blödningen blir allvarlig och slutar i ett dödsfall.

– Larmet som hittills funnits sitter i själva dialysapparaten. Det mäter tryckförändringen i det rena blodet som återförs till patienten under dialysen. Problemet är att det är väldigt svårt att detektera tryckskillnaden som uppkommer om nålen släpper, eftersom den är väldigt liten och att trycket dessutom varierar på grund av andra orsaker.

Redsense sensor består av en optisk fiber. Sensorn är företagets triumfkort, som det också har patent på. Fibern – som utgår från larmenheten – böjs och fästs inuti ett plåster över vennålen för att sedan återföras till larmenheten som är fäst runt armen på patienten. Infrarött ljus leds genom fibern under dialysen.

– Där fibern är böjd läcker det ljus. Om böjen blir täkt av blod, som har annat brytningsindex än luft, läcker det mer ljus. Signalstyrkan i fibern sjunker, vilket larmenheten detekterar och larmet aktiveras, förklarar Daniel Engvall.

Nästa generation blir billigare
Systemet är mycket effektivt och det har rönt stort intresse speciellt i USA och England som utvecklats till de största marknaderna. Samtidigt ser Redsense att man måste pressa priset ytterligare för att slå på bred front.

– Just nu arbetar vi med nästa generation av produkten. Det handlar fortfarande om en fiberoptisk sensor, men den kommer att kunna tillverkas helautomatiskt. Planen är att den ska vara klar för lansering till våren, säger Daniel Engvall.

Idag tillverkas systemet i en egen monteringslina i Malaysia där cirka 20 personer är sysselsatta.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)