JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Nokia köper nytt operativsystem

SmarterphoneNokia köper nytt operativsystem

Norska bolaget Smarterphone och dess operativsystem för funktionsmobiler – feature phones – är nu Nokias egendom.
Det norska operativsystemet konkurrerar inte med de avancerade smartmobiler som kör Google Android eller Apple IOS, utan med grafiska mobiler som Nokias egna Series 40 som körs på enklare processorer.

Operativsystemet är tidigare känt som Mimiria och företaget som Kvaleberg, men julen 2010 döptes de båda om till Smarterphone.

Företaget grundades av norrmannen Egil Kvaleberg och har Haavard Nord i styrelsen. Den senare grundade Trolltech, som också det köptes av Nokia år 2008.

Enligt tidigare rykten påstås Nokia ha ett hemligt projekt för att utveckla ett operativsystem för att ersätta Series 40, kallat Meltemi. Tidningen Rethink Wireless spekulerar att Nokia planerar att integrera delar av sitt nyköp med Meltemi. Enligt Rethink Wireless finns en betydande marknad för ”halvsmarta” mobiler i 20-dollarklassen som av kostnadsskäl skulle ligga utom räckhåll för Android, Windows Phone, IOS och andra avancerade operativsystem.

Smarterphone presenterade i februari 2011 sitt operativsystem som lämpligt för mobiler från 25 dollar och uppåt. Mjukvaran ska enligt företaget vara modulärt uppbyggt på ett sätt som gör det enkelt att anpassa för olika hårdvaruplattformar – användargränssnitt och logik är separerade. Den finns med javamaskin‚ webbläsare från Obigo och handskriftstolkning från Sinovoice.

Smarterphone används i Kyocera C4700 och Vibo T588.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)