JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Patentfred mellan Apple och HTC
Apple och HTC blåser av alla sina patentkonflikter och tecknar licensavtal med varandra. Därmed tar den första av Apples större patentstrider mot Androidtillverkare slut.
Företagen publicerar ett gemensamt pressmeddelande som säger att de avbryter alla stämningar och istället tecknar ett tioårigt licensavtal för aktuella och kommande patent.

Trots 2,5 års stridande har endast ett av patenten i konflikten haft effekt – ett importförbud till Apples fördel – och det är lätt att föreställa sig en krigströtthet hos parterna.

Nu kan de fokusera på ”innovation” snarare än ”litigation”, som de skriver i det gemensamma uttalandet.

Villkoren i fredsavtalet är hemliga. Patentbloggaren Florian Müller – som tidvis arbetar som konsult för Android-lägrets motståndare och ofta tar moralisk ställning mot Android och Google i sina artiklar – tror att avtalet innebär en stor förtjänst för Apple, med hänvisning till att det har den betydligt större krigskassan och dessutom är i starkt behov av bra prejudikat att peka på i andra konflikter.

HTC är ett av många företag som Apple jagar för förmenta patentintrång av Android – det operativsystem som Google kastade som livlina till telekomvärlden efter att Apples banbrytande Iphone slagit igenom.

Androidföretagen försvarar sig genom att stämma Apple med egna patent, och så inleds långa juridiska strider som dessutom bedrivs parallellt i olika jurisdiktioner och länder. Mellan Apple och HTC blåses nu permanent eld upphör på inte mindre än 20 frontavsnitt jorden runt.

Apples stora aktuella patentkonflikter är med Motorola och Samsung.  Av den senare tilldömdes Apple en miljard dollar i skadestånd i slutet av augusti – vilket ingalunda betyder att konflikten mellan dem, eller ens rättegången, är över.

Microsoft har sedan april 2010 lyckats få licenspengar för Android eller angränsande teknik från minst 14 företag, medan Apple härmed tecknar sitt allra första – kända – avtal av det slaget.

MIcrosoft får redan mellan fem och tio dollar för varje Androidtelefon som HTC säljer. De hemliga detaljerna i avtalet mellan Apple och HTC kan innebära att HTC nu måste punga ut med ett belopp i samma storleksordning också till Apple. Denna dubbla "beskattning" försämrar förstås marknadsläget för Android – en gemensam fiende till de inbördes fienderna Apple och Microsoft.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)