JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Airbus väljer bort litium-jon


Airbus väljer bort litium-jon

Den europeiska flygplansbyggaren Airbus kommer inte som planerat att använda sig av litium-jon-batterier i den kommande flygplansmodellen A350 XWB. Spåren efter Boeings Dreamliner förskräcker.
I ett uttalande på torsdagskvällen meddelade Airbus talesperson Anne Greczyn att Airbus förbereder sig för att använda nickel-kadmiumbatterier i stället för litiumjon-batterier i den kommande flygplansmodellen A350 XWB, skriver Ny Teknik på sin webbplats på fredagseftermiddagen.

Litiumjon-batterier har orsakat problem för den andra stora flygplanstillverkaren, Boeing, och dess modell 787 Dreamliner.

Airbus påpekar att företaget planerat för litiumjon-batterier, men från en annan tillverkare än den Boeing valt.

Men inför risken att även denna batterilösning skulle kunna ställa till problem backar nu Airbus och väljer en beprövad lösning med nickel-kadmiumbatterier, skriver Ny Teknik.

Bytet av batteriteknik ska enligt Airbus inte orsaka ytterligare förseningar. Planet skulle vara klart för leverans 2012 men det ser just nu ut som om 2014 är mer realistiskt.

A350 XWB är Airbus svar på Boeings Dreamliner, ett medelstort flygplan för långa distanser byggt med en stor andel kolfiberkompositer och energisnåla motorer som ska ge en 20-procentig bränslebesparing jämfört med dagens lika stora flygplan.

Läs om batteriproblemen för Boeing här.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)