JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. 4G kom snabbare än väntat
Nu har nästan alla svenskar tillgång till bredband via 4G i hemmet och på jobbet. På ett år, från oktober till oktober, har tillgången till 4G-uppkoppling fördubblats, rapporterar Post- och telestyrelsen PTS.
PTS publicerar i dag sin årliga bredbandskartläggning.(Länk)

Den stora överraskningen är att tillgången till mobilt bredband med LTE/4G ökat snabbare än väntat under 2012, framför allt utanför tätorterna.

I oktober hade 93 procent av alla hushåll och företag tillgång till bredband via 4G i hemmet eller på jobbet jämfört med 48 procent i oktober 2011.

Ser man bara på vad som hänt på landsbygden, utanför tätorterna, är utvecklingen hisnande. I oktober 2011 hade bara 10 procent tillgång till 4G. Ett år senare var andelen hela 79 procent.

Det troliga är att den siffran är betydligt högre i dag. PTS-rapporten sammanställdes nämligen innan telebolagen i stor skala började driftsätta bredband i 800 MHz-banden, det som tidigare användes för analog tv.

– Den snabba utbyggnaden av bredband via 4G är ett tecken på gott investeringsklimat och fortsatt stark efterfrågan på bredbandstjänster, säger Göran Marby, generaldirektör för PTS, i ett pressmeddelande.

PTS bredbandskartläggning visar också att 53 procent av alla hushåll och företag hade tillgång till bredband med en teoretisk hastighet om minst 100 Mbit/s i oktober 2012. Det är en ökning med 4 procent på ett år.

PTS kartläggning visar bara tillgången till bredband, inte hur många som verkligen utnyttjar det.

När det gäller fast bredband via fiber med en överföringshastighet på minst 100 Mbit/s  hade knappt vart tredje hushåll i verkligheten köpt ett sådan abonnemang.

Och när det gäller 4G-bredband, med en överföringshastighet på 20 Mbit/s säger PTS-rapporten inget om hur många som har mobiler, datorer och surfplattor som kan utnyttja 4G.

Bredbandskartläggningen säger inte heller något den mobila bredbandstäckning när man är ute på vägarna eller täckningen i fritidshusområden utan bara hur tillgången till 4G är hos hushåll och företag.

Oturligt nog fick PTS tekniska problem med sin visuella bredbandskarta samma dag som rapporten kom. Först på torsdag väntas bredbandskartan vara tillgänglig igen.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)