JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Xilinx siktar på 16 nm
FPGA-jätten Xilinx tar hjälp av foundryt TSMC för nästa processnod med tredimensionella transistorer på 16 nm. Redan i år kommer de första proverna och produktionen ska starta 2014.
De senaste åren har ärkerivalerna Xilinx och Altera båda tillverkat sina FPGA:er hos TSMC. Visserligen har företagen använt olika varianter av 28 nm-processen men för 20 nm, där det kommer produkter senare i år, finns inga valmöjligheter.

Altera tog sig ur det här dödläget i februari genom att få till ett exklusivt avtal med Intel (länk). Företaget har redan tagit steget till tredimensionella transistorer (FinFET) på 22 nm och har legat åtminstone en generationer före TSMC.

TSMC har dock skruvat upp utvecklingstakten på sistone och ska börja sampla 16 nm-processen redan i år, förutsatt att planerna håller.

Altera har inte gett någon tidtabell för samarbetet med Intel men det är rimligt att anta att de första produkter kommer under nästa år, ungefär samtidigt som Xilinx lanserar 16 nm-produkter tillverkade av TSMC.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)