JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Kuben som sänker priset på bränsleceller

Kuben som sänker priset på bränsleceller

En naturgasdriven kubformad bränscellskonstruktion på 25 kW ska kunna producera el till amerikanska hushåll till samma pris som elbolagen tar för sin el. Det är veckans energinyhet i amerikansk press.
Det amerikanska startup-företaget Redox Power Systems i Fulton i Maryland har inlett ett samarbete med forskare vid University of Maryland för att kommersialisera en helt ny bränslecellskonstruktion som enligt företaget bara kostar en tiondel av dagens bränsleceller.

Bränslecellen går under namnet ”The Cube” och ska enligt planerna kunna komma ut på marknaden i en första version redan nästa år i effekten 25 kW. Det räcker för att driva en mindre butik eller en bensinstation och den tar inte större plats än en vanlig diskmaskin.

I ett videoklipp visar Redox teknikchef Bryan Blackburn en större modell med effekten 80 kW. Den modellen är betydligt större än en diskmaskin. Länk till videon här.

Affärsidén med så stora bränslecellskonstruktioner är att elnätet i stora delar av USA är sårbart mot naturkatastrofer som tornados och andra extrema väderhändelser. Och bränsleceller är en ren och tyst process att producera el, till skillnad från de vanliga diesel- eller bensindrivna elaggregaten.

Bränsleceller som producerar el kan drivas av både naturgas, diesel, träsprit och andra bränslen, som i en elektrolysprocess producerar vätgas som i bränslecellerna omvändas till elektricitet.

Huvuddragen i bränslecellsprocessen är följande:

1. En reformer som i en katalystisk process omvandlar bränslet till en väterik gasblandning.
2. En bränslecell som kombinerar vätgasen med luft för att generera elkraft.
3. Kraftelektronik för att leverera el.

Läs också Elektroniktidningen artikel om svenska Powercells nya bränslecell. (Länk)
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)