JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Snart slut på svårförklarligt elektronikförbud

Snart slut på svårförklarligt förbud

Varför måste all elektronisk utrustning vara avstängd under start och landning? För flygvärdinnan är det ett svårförklarligt förbud. Men snart lättar amerikanska  FAA på restriktionerna.
Ett av de mest populära klippen på Youtube är det som heter ”Why can´t you use phones on planes” och är producerat av College Humor. (Länk till klippet)

När flygvärdinnan uppmanar passagerarna att stänga av all elektronisk utrustning får hon en störtskur av relevanta, men svårbesvarade frågor.

Till exempel hur det kommer sig att inte flygplanets elektronik påverkar passagerarnas elektronik. Bara tvärtom. Och varför kan pacemakerpassageraren få ha på sin pacemaker medan e-boksläsaren måste stänga av sin e-bok?

Flygvärdinnan finner till slut ingen annan råd än att förklara att ingen egentligen vet hur flygplan fungerar. ”They are magic”, säger hon i ett desperat försök att få slut på frågorna.

Men nu tycks den amerikanska flygstyrelsen Federal Aviation Administration kommit fram till en lösning som innebär att en hel del oförarglig elektronik, typ e-böcker och videospelare, blir tillåtna men att telefonerna fortfarande måste vara avstängda eftersom radiokretsen i mobilen faktiskt kan störa flygplanets elektronik.

När FAA införde förbud mot påslagen elektronik under start och landning var det ingen stor sak. Men i takt med att antalet elektroniska konsumentprylar ökat har missnöjet hos flygpassagerarna växt.

Förbudet är helt enkelt svårt att förstå och i dag struntar väldigt många i förbudet.

Den här veckan ska FAA:s rådgivande panel komma med sitt svar och redan nästa vecka väntas FAA fatta beslut.

Under väntetiden – kolla det underbara replikskiftet mellan flygvärdinnan och passagerarna i videofilmen. (Länk)

Läs tidigare rapportering om elektronikförbudet här.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)