JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Tesla Model S till Sverige nästa vecka

Nya Tesla till Sverige nästa vecka

Tesla Motors Nordenchef Esben Pedersen avslöjar att de första exemplaren av Tesla Model S kommer att levereras till svenska köpare i slutet av nästa vecka. I väntan på det kan man se en video där Model S tävlar mot superbilen Aston Martin Rapide S.
Dansken Esben Pedersen, som varit nordisk agent för amerikanska Tesla Motor redan när Tesla introducerade elsportbilen Tesla Roadster, byggd på ett chassi från brittiska Lotus, arrangerade förra veckan en provkörning av Teslas nya sedanmodell Model Signature i Saltsjöbaden.

Han förklarade då att Tesla Motors ska öppna en utställningshall och en anslutande verkstad i Stockholm före årsskiftet. (Läs på Tesla Club Swedens hemsida).

Han bekräftade också Tesla Motors planer på att utbyggnaden Teslas unika snabbladdningsstationer i Europa sätter igång nu i vinter och att Sverige kommer att få sina första stationer nästa vinter.

I Norge, där Tesla just nu håller på att leverera ut beställda bilar, finns redan flera snabbladdningsstationer för Tesla-bilar. (Läs om Teslas "supercharger" här.)

Teslabilarna skiljer sig från nästan alla andra elbilar för sin enorma batterikapacitet, hela 85 kWh, vilket ger bilen en räckvidd på 48 mil vid en jämn körning runt 90 kilometer i timmen. Andra elbilar, som produceras av tradionella bilbyggare och som inte bygger in lika mycket batterikapacitet.

Undertecknad reporter fick för några år sedan chansen att köra en Tesla Roadster mellan Stockholm och Gullspång. Den sträckan skulle bilen lätt klara på en laddning.

Men vi hade otur med vädret och batterinivån sjönk oroväckande snabbt i det kalla vädret. Dessutom var det snömodd och den lilla Roadsterbilen var inte byggd för snömoddiga svenska vägar som täppte till kylsystemet och fick nödstoppet att slå till för att inte batterierna skulle överhettas.

Vi kom bara till Kumla.Sedan fick vi bilen på släp till Gullspång för översyn och laddning. (Läs reportaget i Ny Teknik här.)

Esben Pedersen bekräftade senare att det var just det felet som fick bilen att stanna och att Tesla efter det har justeras kylningen och ventilationen för att även passa nordiskt klimat.

Motortidningen Autocar har hårdtestat Model S på kurviga brittiska vägar tillsammans med Storbritanniens stolthet bland häftiga sportbilar – Aston Martin Rapide S.

I en Youtube-video får man se hur Model S i ett enda gaspedalstryck lägger Rapide S bakom sig. (Länk till videon).

Bilden ovan är från förra hösten när Esben Pedersen fick ta emot en utmärkelse för Teslas miljövänliga elbilssatsning av energiminister Anna-Karin Hatt.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)