JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Imagination utmanar Arm i mobilen
Snabbare, snålare och 30 procent mindre än konkurrenten Arm – så beskriver Imagination sin nya kärna för mobilprocessorer som företaget hoppas ska rita om landskapet för licensierbara cpu-kärnor
http://etn.se/images/stories/personal/janne.jpgJAN TÅNGRING:
VISST HAR MIPS EN CHANS

I 90-talets PDA-mobiler som de kallades då, fanns ett bredare utbud av kärnor – 68k, x86, SuperH, Arm, Strongarm. Och Mips, som användes av bland andra Philips, NEC och Toshiba. I dagens processorer för smarttelefoner har brittiska Arm:s cpu-kärnor i det närmaste ett monopol. Den enda gången detta hotades – kan man konstatera i efterskott – var när Apple övervägde att använda Intels x86-kärna Atom för sin omvälvande Iphone. Men Intel ställde inte upp på att låta Apple skräddarsy Atom-systemkretsar.

Mips försökte att bli mobil-cpu redan innan Imaginations uppköp. Den fanns i ett par mindre kända mobiler för ett par år sedan.

Mips kan rida på att det är en av de klassiska cpu-arkitekturerna. Där har den en klar fördel mot andra cpu-ip-utmanare, som taiwanesiska Andes.

Det är jättebra för IP-kunderna att Arm har en kompetent konkurrent  i hasorna – det hindrar Arm från att bli girig. Att Intel försöker få ner sin x86-processor Atom i mobilformat är också det en nyttig stimulans för Arm.

Som marknaden ser ut idag finns bara ett operativsystem som Mips behöver stödja - Android. Och det gör det redan.
Mips P5600 heter den första kärnan i familjen Series5 Warrior P. Med den hoppas Imagination  kunna konkurrera mot den närmast allenarådande Arm på mobil-cpu-marknaden.

Mobilprocessorvärlden har under många år haft två ledande leverantörer för datorkraft till appdelen av smarttelefonens processor: brittiska Imagination för grafikkärnor och likaledes brittiska Arm för cpu-kärnor.

Men Arm har börjat inkräkta på Imaginations revir genom att saluföra en egen grafikkärna. Och i februari i år svarade Imagination genom att köpa amerikanska Mips och dess klassiska 32-bitarsarkitektur med samma namn.

Nu kommer den första lanseringen från Imagination efter uppköpet.

P5600 kan sättas ihop till kluster  med sex cachekoherenta kärnor. Den stöder multipla säkerhetskontexter, 40-bitars adressering och 128 bitars Simd-instruktioner. Den har hårdvarustöd för virtualisering och kan klockas upp till 2 GHz.

Dessutom stöder den Enhanced Virtual Addressing (EVA) som enligt Imagination ger mer flexibilitet i implementationen av virtuellt minne i operativsystemet Linux.

Imaginations vd Tony King-Smith är inte blyg.

– Det här är mycket mer än bara ytterligare en cpu-kärna. Det här är början på något mycket större – vi lanserar en heltäckande familj  cpu:er av en ny generation som kommer att förändra marknaden för licenserade cpu-kärnor för evigt.

64-bitars Warriorkärnor är under utveckling och kommer att lanseras under 2014. Olika kärnor från Series5-familjen ska täcka in allt från de billigaste till de dyraste mobiltelefonerna.

Utöver mobiltelefoner och pekplattor hoppas Imagination på en marknad för P5600 i systemkretsar för mikroservrar, nätverk för hem och kontor, settopboxar, teveapparater och avancerade ljudsystem.

Imagination passar dessutom på att pusha för sin familj RPU-kärnor (radio processing units) kallad Ensigma för programmerbart radiobasband. Och för sin IoT- och M2M-plattform Flowcloud.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)