JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Qoriq blir Armprocessor
Processorfamiljen Qoriq börjar använda Armkärnor istället för Powerkärnor. Därmed kan brittiska Arm fira en viktig inbrytning på ytterligare en inbyggnadsnisch för sin cpu-arkitektur. Analytikern Linley Gwennap konstaterar att ”skiftet till Arm har blivit ett lämmeltåg”.
Efter 18 år med Powerkärnor lanserar Freescale Qoriq-kretsar med Armkärnor.

Detta är ytterligare en fjäder i hatten för brittiska Arm. Företaget har länge dominerat inom marknaden för mobilprocessorer, men genom att lansera både starkare och strömsnålare mikroarkitekturer tränger företaget in på allt fler konkurrenters revir.

Fenomenet förstärker sig själv. Ekosystemet kring Arm växer med varje ny processorimplementation, vilket i sig gör Arm mer attraktivt. Dessutom sprider sig arkitekturer lätt även inom företag och produktportföljer – frestelsen att standardisera är stark i och med att det kostar pengar att validera varje ny cpu-variant och att stödja den i mjukvara.

– Vi tror inte att en strategi med dubbla arkitekturer är hållbar, sade processoranalytikern Linley Gwenapp under konferensen Linley Processor i Santa Clara i veckan.

Linley Gwennap konstaterar allt fler delar av elektronikbranschen byter till Arm. Nätverksprocessorer är det senaste området. Där har Arm bara en liten, liten tårtbit idag, men Linley Gwennap tror att Arms nya 64-bitarsarkitektur kommer att helt dominera om bara 5–10 år.

Utöver Freescales Arm-Qoriq har LSI annonserat en avsikt att migrera från PowerPC till ARM i sina systemkretsar för basstationer. Och i början av veckan lanserade Broadcom en fyrtrådad 64-bitars Armprocessor på 3 GHz för nätverk, kommunikation, datalagring och säkerhet.

Freescale berättade redan i fjol somras att Arm-Qoriqprocessorer var på väg. Nu lanserar företaget tre Armmodeller under beteckningen QorIq LS1. De använder en Arm Cortex A7-dubbelkärna.

Cortex A7 är en kärna som man normalt hittar i mobiltelefoner. I Qoriq används en skräddarsydd variant med inbyggd felkorrigering. Prestanda ligger enligt simuleringar kring 6000 Coremark vid 1 GHz, vid en strömförbrukning på 3 watt för kretsen totalt.

På kretsarna finns också LCD-styrning, ECC-SRAM, DDR3L- och DDR4-gränssnitt, virtualiseringsstöd, Sata3- och USB 3.0-gränssnitt inklusive Phy, och Quicc Engine – Freescales acceleratorteknik för datakommunikation.

Qoriq LS1 släpps i tre modeller. LS1020A är avsedd för hemma- och företagsanvändning som exempelvis accesspunkt, säkerhetsprodukt eller IoT-gateway. LS1021A har skärmstyrning och industriella gränssnitt och är avsedd för fabriks- och byggnadsautomation, M2M, tryckteknik och militär-, flyg- och rymdtillämpningar. LS1022A är en budgetversion optimerad för strömsnålhet.

Kapseln mäter 19 × 19 mm . Provexemplar kommer att finnas under första kvartalet nästa år. Dagens pressmeddelande anger inget pris, men tidigare har priser under tio dollar nämnts.

Syskonfamiljen Qoriq LS2 ska enligt tidigare meddelade planer lanseras ungefär samtidigt som LS1, så den borde dyka upp i en egen pressrelease snart. Den använder en Cortex A15-dubbelkärna och drar fem watt.

Qoriq-familjerna med den högsta prestandan kommer att fortsätta använda Power under överskådlig framtid, i alla fall enligt vad Freescale meddelat tidigare.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)