JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ger världens mest prisvärda CIGS-solceller

Ger världens mest prisvärda CIGS-solceller

Järfällaföretaget Midsummer, som tillverkar produktionslinor för tunnfilmssolceller, hävdar att deras maskiner är det mest kostnadseffektiva alternativet för företag som vill komma igång med tillverkning av så kallade CIGS-solceller. Maskinerna använder sputtring i alla processteg, vilket ger snabb tillverkning och hela 15 procents verkningsgrad över hela solcellsytan på 225 kvadratcentimeter.
Kärnverksamheten är produktionslinor för tunnfilmssolceller, men Midsummer tjänar också pengar på att sälja solcellsmoduler som företaget köper av sina egna maskinkunder.

– Vi säljer flexibla tunnfilmsmoduler främst för installationer på industri-, logistik- och lagerbyggnader. Den här typen av installationer är lönsamma i Sverige idag även utan bidrag, och används för att täcka byggnaders baskonsumtion av elektricitet, säger Eric Jaremalm på Midsummer till Elektroniktidningen.

Midsummers CIGS-solceller består av en tunn film på en yta av rostfritt stål, där det ljus- absorberande skiktet är en blandning av koppar (Cu), indium (In), gallium (Ga) och selen (Se). Strömmen samlas in via elektroder på framsidan. Solcellerna förbinds seriellt och täcks av ett skyddande skikt av plast.

Eftersom ett substrat av rostfritt stål används, kan modulerna göras utan glas. Panelerna blir lätta, flexibla och behöver inte ha ram. Därmed kan de användas på strukturer som är ojämna, som rör sig eller inte kan hålla stora vikter.
För att ytterligare påvisa potentialen i den egna tekniken har Midsummer lyckats skapa solceller med 15 procents verkningsgrad över hela ytan. De är kadmiumfria och gjorda på ett substrat av rostfritt stål. Alla lager, även bufferlagret, är sputtrat – vanligen används kemisk deposition eller atomlagerdeposition, hävdar Midsummer.

När företaget drog igång för nio år sedan var huvudspåret att tillverka billiga och robusta tunnfilmssolceller med en teknik tagen från cd- och dvd-industrin. Men när fabriken i Järfälla var klar för två år sedan hade affärsmodellen svängt.

– Vårt fokus numera är att sälja nyckelfärdiga produktionslinor för flexibla tunnfilmssolceller.

Idag har företaget cirka 30 anställda, varav nästan alla jobbar i Sverige. I Järfällafabriken finns kapacitet att bygga fyra produktionslinor per år. Samtidigt samarbetar Midsummer med OEM-företag som kan leverera företagets produktionslinor, om den egna fabriken skulle vara fullbelagd.

I anslutning till fabriken har företaget också en forsknings- och utvecklingsavdelning som tillverkar små mängder solceller och moduler.

–  Vi har inga planer på massproduktion av solcellsmoduler i Sverige. Syftet med att marknadsföra våra kunders solcellsmoduler är däremot kommersiellt.

I våras fick företaget 16 miljoner i stöd av Energimyndigheten för att utveckla billigare och effektivare CIGS-solceller. Inom projektet, som kommer att pågå i två år, ska Midsummer bland annat byta ut dyra material.

– Idag använder vi, och alla kiselsolceller, en screentryckt silvergrid för att samla ihop strömmen från solcellen. Eftersom silver är dyrt, och koppar leder ström ungefär lika bra, finns ett stort intresse i branschen för att byta ut silvret mot koppar. Det finns ett antal tekniska svårigheter, exempelvis oxiderar koppar lätt och tappar då sin ledningsförmåga.

Inom projektet ska Midsummer också slipa formatet hos sina solceller.

– Vi strävar efter att göra dem tunnare och mer fyrkantiga.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)