JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Brandvarnardagen närmar sig

Brandvarnardagen närmar sig

På söndag den 1 december infaller den ”nordiska brandvarnardagen”. Då uppmanas alla medborgare att testa sina brandvarnare och byta batterier om det behövs.
Det är regeringarna i de nordiska länderna som enats om att höja brandsäkerheten med en gemensam nordisk brandvarnardag den 1 december varje år.

Den nordiska brandvarnardagen hade premiär förra året, lördagen den 1 december.

Nu är det dags igen och då passar den svenska organisationen Batteriåtervinningen på att uppmana alla att lämna in de kasserade batterierna till återvinningen.

De två vanligaste batterityperna i svenska brandvarnare är alkaliska batterier, som bör bytas varje år, och litiumvarianter som bör pensioneras efter fem år i tjänst.

– Idag kan vi återvinna omkring 90 procent av de flesta batterityper. Det är en stor miljövinst. Därför vill vi att alla ska lämna sina batterier och batteridrivna prylar till återvinning så snart de slutat fungera. Inte minst gamla mobiltelefoner, säger Micaela Westerberg, kommunikationsansvarig på Batteriåtervinningen, i ett pressmeddelande.

Bakom initiativet Batteriåtervinningen står Batteriinformationsföreningen, ett samlingsorgan för alla med producentansvar för batterier. De tretton medlemmarna representerar insamlingssystem och branschföreningar som företräder alla företag med producentansvar för batterier.

Förra året såldes det ungefär 5600 ton batterier i Sverige men bara 3600 ton återvanns, konstaterar Batteriåtervinningen. (Länk)
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)