JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Fjärrövervakar produktionen
Testsystemet Procket från finska Espotel finns numera med norska Virincos programvara Wats förinstallerad. Därmed blir det möjligt att var som helst i världen i realtid följa hur produktionen löper.
- En OEM-kund med global produktion upplevde att något inte stämde hos en tillverkare i Kina. Upptäckten gjordes i realtid från Norge med Wats. Inom 30 minuter kunde man borra sig ner i Wats och hittat problemet, en falsk komponent användes var tredje gång. OEM-företaget stoppade produktionen, åtgärdade problemet och återstartade produktionen. Tänk dig vilka kostnader det kunde ha lett till; reparationer, återtaganden och risken att förlora sitt rykte, förklarar Virincos vd Jacob Christensen-Røed.

Kortfattat så samlar Wats in data från testare och reparationsstationer och förvandlar det i realtid till något som är enkelt att tolka. Testdata lagras antingen lokalt eller laddas upp till molnet. Wats finns sedan tidigare i ett 20-tal fabriker runt om i världen och mjukvaran har nu porterats till finska Espotels testplattform Procket.

Procket är ett modulärt testsystem baserat på hård- och mjukvara från National Instruments. I praktiken innebär det PXI-kort och Labview plus Teststand.

En viktig komponent i Procket är Espotels egenutvecklade metod för att bygga testfixturen. Istället för att ha en massa kablar från instrumenten till nålarna i fixturen använder Espotel ett mönsterkort för att koppla ihop instrumenten med testnålarna, en metod som ger bättre signalintegritet.

För de kunder som så önskar kommer Espotel att leverera Wats förinstallerat på Procket. Systemet kan nyttjas av operatörerna som utför testerna, av den lokala ledningen eller som i det inledande exemplet av kunden som befinner sig på någon helt annan plats i världen.

- Data är tillgängliga via ett webbgränssnitt så man behöver ingen databaskunskap, man behöver inte ens vara en ingenjör för att använda Wats.

Men många testsystem körs ju off-line för att inte få problem med datasäkerhet och förlora i prestanda.
- Alla maskiner som är anslutna till Internet utsätts såklart för säkerhetsrisker. Vi använder de senaste teknikerna för datasäkerhet, vi har till och med militära OEM-företag som kunder. Men vill man absolut inte vara uppkopplad kan man köra wats off-line.

- Angende prestanda så tar Wats väldigt liten badbredd och är otroligt effektivt. Lösningen är optimerad för kommunikation med de dåliga förbindelser som fanns till Kina för tio år sedan, säger Jacob Christensen-Røed.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)