JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Siplace och Dek går samman
Den tyska ytmonteringsspecialisten Siplace köper Dek, en av de största tillverkarna av screentryckare. Ingen köpeskilling uppges.
Leverantörer av ytmonteringsutrustning har haft två tuffa år men trots det har konsolideringen av branschen gått väldigt sakta. Ett undantag är Sony och Juki som slagit sina påsar ihop (länk).

Att Siplace nu går ihop med Dek gör dem till en starkare konkurrent till svenska Mydata, som har ett liknande koncept med sin jettryckare och sina ytmonteringsmaskiner.

Genom att sälja maskiner, som både kan lägga pasta på mönsterkoret och som placerar ut komponenterna, kan man på ett bättre sätt optimera produktionen och förbättra kvaliteten.

Siplace och Dek ligger dock prestandamässigt snäppet högre vad gäller tillverkningshastighet än Mydata, men Mydata har under många år målmedvetet rört sig uppåt samtidigt som Siplace gått från att leverera volymmaskiner till att satsa hårt på flexibla maskiner för mindre serier.

Tyska Siplace startade som en del av Siemens och var länge till salu. Senhösten  2010 förvärvades verksamheten av den Hong Kong-baserade produktionsspecialistenASMPT (länk). Nu köper ASMPT Dek av Dover Printing & Identification som ingår i Doverkoncernen.

Dek har cirka 700 anställda runt om i världen och omsatte 167 miljoner dollar i fjol.

Dek och Siplace ska inte integreras men hamnar i samma affärsområde som får Siplace nuvarande vd, Günter Lauber, som chef. Han antydde i en intervju med Elektroniktidningen att ett köp av ett screentryckarföretag eller ugnstillverkare fanns på agendan (länk).

Siplace har ett eget säljbolag i Sverige medan Dek representeras av Scanditron.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)