JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Saab bygger nytt med Boeing

Saab bygger med Boeing

Den amerikanska flygjätten Boeing har valt svenska Saab som samarbetspartner för ett helt nytt skolflygplan för det amerikanska flygvapnet.
- Vi kommer nu att investera i utvecklingen av detta helt nya flygplanet under de närmaste åren. Samarbetet med Boeing är en del av vår strategiska utveckling, säger Saabs vd Håkan Buskhe i ett pressmeddelande på fredagen.

Och chefen för Boeings militära flygplanstillverkning, Chris Chadwick, brer på:

- Samarbetet med Saab innebär att vi drar samma våra två företags formidabla tekniska expertis. Boeing och Saab lägger nu grunden för vad som kommer att bli det starkaste och mest kostnadseffektiva industriteamet, säger Chris Chadwick.

Det nya flygplansprojektet går under namn T-X och ska ersätta dagens T-38-plan byggda av den amerikanska flygplanstillverkaren Northrop.

Det nuvarande skolflygplansprojektet har nu drygt 40 år på nacken och det nya T-X-programmet väntas ha lika lång livslängd.

Även om Saab nu samarbetar med Boeing så är de två företagen bittra konkurrenter i den stora flygvapenupphandlingen i Brasilien, som ännu inte är avgjord trots att den inleddes för långt mer än tio år sedan. Saab tävlar med den uppgraderade Gripen NG och Boeing med sitt F-18 Super Hornet.

Saab samarbetar också med en annan bitter konkurrent på stridsflygsidan - Lockheed Martin. Det var Lockheed Martin som slog ut Saab ur den stora Norgeaffären där Norge valde valde Lockheed Martins F-35 framför Saabs Gripen NG.

Samtidigt var Saab med i det Lockheed Martin-ledda konsortium som bygger om tolv fregatter åt den kanadensiska marinen för operation i Norra Ishavet. Stridsledningsystemet kommer från Saab Microwave.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)