JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Qualcomms IoT-protokoll blir öppen källkod
AlljoynLinuxstiftelsens nya grupp Allseen Alliance bygger på Qualcomms protokoll Alljoyn, en standard som låter prylar prata direkt med varandra. Källkoden har överlämnats till Linuxstiftelsen och skyddas nu av en öppenkodslicens.
Implementationer finns för bland annat Linux, Android, IOS och Windows.

Allseen Alliance bildades igår och har hittills 23 medlemmar, bland dem LG, Sharp, Panasonic, Cisco, TP-LINK, HTC,  Fon och Harman.

LG överväger att använda Alljoyn för att strömma media mellan datorn och teven, och för att kunna använda godtycklig mobil som fjärrkontroll.

Men Alljoum är mer generellt än så – det låter prylar skicka data till varandra för deklaration och alla former av styrning, signalering och kommunikation.

Det finns alldeles för många protokoll som används för detta idag och enligt Qualcomm är de inte ens transportlageroberoende.

– Jämför med vad HTTP och HTML gjorde för webben. Det spelar ingen roll om du har Ethernet eller Wifi och vilka fysiska lager som de går över – alla kan bygga för webben ändå, säger Rob Chandhok på Qualcomm.

Genom att släppa protokollet fritt hoppas Qualcomm att få fler användare av det.

På en högre nivå har man visionen med Alljoyn att kunna introducera styrning som bygger på en sammanställning av de olika aktiviteterna –  exempelvis för att bygga system som stänger av spisen automatiskt 20 minuter efter att du gått hemifrån eller lär sig att du alltid tänder två lampor efter varandra, och hjälper till genom att tända lampa nummer två.

Prylarna deklarerar sina färdigheter offentligt och det byggs automatiskt upp en karta över det lokala nätverkets alla noder – varje lampa, lås, kylfack, högtalare och personbil.

Fokus tycks ligga på integrering av alla dessa noder med varandra. En tillämpning skulle kunna vara att musik på din smarttelefon spelas upp i högtalarna i det rum du befinner dig i. När du sätter dig i bilen så aktiveras högtalarna där.

En annan tillämpning är att bevakningskameran skickar bilder till monitorn eller teven du sitter framför, när någon ringer på dörrklockan. Eller att starta kaffekokaren, tända julutebelysningen och släcka i barnens rum via fjärrkontrollen till teven.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)