JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Första svenska elvägen i Södertälje

Första svenska elvägen i Södertälje

Södertälje kan bli först i Sverige med induktiv laddning av elbussar i vanlig trafik direkt från vägbanan. Scania och Södertälje kommun har ansökt hos Trafikverket att få bygga en kilometerlång teststräcka genom staden.
Sträckan som är på förslag utgår från Södertälje Syd, förbi Scania, Södertälje centrum och avslutas vid Astra Zeneca. Det är den sträcka buss nummer 755 trafikerar i dag och som Scania använder för att testa ny bussteknik, bland annat hybridbussar.

Man kommer att använda samma induktiva teknik som Bombardier använder i sitt Primovo-projekt och som Scania nu testar på Bombardiers testbanan i Mannheim i Tyskland.

Det handlar om att trådlöst överföra 200 kW från vägbanan till en 2x1 meter stor strömmottagare under bussen. Scania har beskrivit tekniken i en artikel från oktober förra året inför testkörningarna med en Scanialastbil i Tyskland. (Länk till artikeln)

Scanias och Södertälje kommuns ansökan om att få bygga en testbana i verklig miljö är det första offentliggjorda projektet i Trafikverkets upphandling av demonstrationsanläggningarna för elvägar för tung trafik.

Fram till den 28 februari råder upphandlingssekretess från Trafikverkets sida men det är fritt fram för de konsortier som ansökt att berätta om sina projekt. Och det är det som Scania och Södertälje kommun nu gjort.

Om projektet blir av och Södertälje blir teststad stöds det även av Vinnova och Energimyndigheten.

Första spadtaget kan i bästa fall tas i slutet av 2014 och bussen kan trafikera Södertälje någon gång under 2015.

Läs Elektroniktidningens artikel om de olika elvägsteknikerna och om Trafikverkets upphandling här. (Länk)

Läs om fler exempel här. (Länk)
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)