JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Drönaren är bilförarens bästa vän

Drönaren är bilistens bästa vän

När franska Renault förra veckan visade upp sitt nya bilkoncept Kwid på Delhi Autoshow i Indien kryddade man med en liten ”quadrokopter” som ska trafikspana och hjälpa föraren att undvika de värsta trafikstockningarna.
Konceptbilen Kwid är planerad för den indiska marknaden med säljstart någon gång nästa år. Den har en liten 1,2-liters förbränningsmotor men är förberedd för ren eldrift med elmotor och batterier.

Bilen väckte uppmärksamhet på flera plan. Dels för placeringen av föraren i mitten av bilen så att den ska kunna köras både i höger- och vänstertrafik, dels för bilklädseln som tagit ideerna från nationalstadion Fågelboet i Peking och också för den djärva färgsättningen av bilens ytter med grått och signalgult.

Men den riktigt spektakulära nyheten var den lilla fjärrstyrda, kamerabestyckade ”flygande följeslagaren” som ska varna bilföraren för trafikstockningar.

Den lilla quadrokoptern fungerar som en flygande gps-navigator som antingen kan förprogrammeras att flyga bestämda spaningsrutter framför och vid sidan av bilen eller styras manuellt via en pekskärm i bilens instrumentpanel.

Det hela påminner om de små obemannade spaningsfarkoster som de svenska Ifas-soldaterna har som hjälp i Afghanistan när de är ute på uppdrag och vill försäkra sig om att inga faror lurar längre fram.

Men om Kwid-bilen verkligen får en ”Flying Companion” när den lanseras i Indien 2015 är inget som Renault kan lova idag.

Se den animerade filmen om Kwid och den flygande följeslagaren.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)