JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Intersil slimmar kostymen med kraft

Intersil slimmar kostymen med kraft

Amerikanska Intersil har under några år försökt göra allt för mycket för sin ringa storlek. Men sedan ett år tillbaka har företaget en ny ledning som plockat ut ett fåtal teknikområden att fokuserar på. Power management, eller effekthantering, är det som Intersil vill bli förknippat med framöver, berättar Mark Downing .
För ett år sedan tog Silicon Labs Necip Sayiner över vd-stolen på Intersil efter Dave Bell som under sin tid som styrande arbetat intensivt med att bredda företagets teknikbas, bland annat genom strategiska uppköp (länk). Den taktiken fungerade dock inte – istället blev verksamheten för spretig och kärnverksamheten lidande, menar den nya ledningen.

– Nu fokuserar vi på några få teknikområden som vi ser har en lockande tillväxt och där vi har ip, säger Mark Downing, ansvarig för affärsområdet Infrastructure Power på Intersil, till Elektroniktidningen.

De tre teknikområden som Intersil prioriterar framåt är bärbar strömförsörjning (mobile power) – alltså att effektivisera energiförsörjningen i smartmobiler, surfplattor och liknande produkter – kraftlösningar för infrastruktur och industri samt avancerad och robust analogteknik för fordon och rymd.

Redan förra året kunde företaget skönja resultat efter strategiändringen, som även innefattat att 150 administrativa tjänster skurits bort. Företaget har numera 1 100 anställda.

– Under förra året blev vi åter lönsamt och i år ser det ännu lite bättre ut, men vi förväntar oss att 2015 blir det år då tillväxten tar fart på allvar, säger Mark Downing.

I fjol nådde företaget omsättningen 575 miljoner dollar, varvid power management stod för 60 procent. Av intäkterna matar företaget direkt in 20 procent i forskning- och utveckling, vilket numera mest handlar om just power management.
 
– Just nu positionerar vi företaget att bli ledande inom power management, där vi främst fokuserar på de mest utmanande konstruktionerna.

Under mötet med Mark Downing presenterade han två produkter som dessutom just nu visas på mässan APEC – Applied Power Electronics Conference and Exposition. APEC pågår i amerikanska Texas till i morgon .

Den ena produkten heter ISL911xx. Det är en liten switchad buck-boost-regulator, konstruerad för att förlänga batteritiden i smartmobiler och surfplattor. Kretsen switchar med 2,5 MHz, kan stödja batterier ner till 2,5V, kommer kapslad i en WLCS med 25 anslutningar som upptar 2,11 x 2,37 mm.

Den andra produkten ISL8270M/71M, är en digitala kraftmodul avsedd att användas i tele- och datakomtillämpningar liksom annan infrastruktur inom industrin. Modulen är baserad på den egenutvecklade styrkretsen för digital kraft, ZL8800 med rötter i Zilker Labs, som Intersil släppte i höstas. Styrkretsens arkitektur, kallad Chargemode, ger extremt snabbt transientsvar som innebär att modulen kan reagera på transienter inom en switchcykel.

Med den digitala kraftmodulen konkurrerar Intersil med sina egna kunder, alltså de företag som själva utvecklar digitala kraftmoduler baserade på ZL8800. Men det är inget företaget bekymrar sig över.

ISL8270M/71M är lämpad för tillämpningar som behöver 25 A, upp till 33A.

–  Men vi kan nå betydligt högre med vår teknik. Vi utvecklar just nu enheter som klarar 50 A och vi ser att tekniken fungerar upp till cirka 100 A, säger Mark Downing.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)