JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Tanka elbilen med sol

Tanka elbilen med sol

Igår fick Stockholms innerstad sin första solcellsdrivna laddstation för elbilar. Laddstationen är ansluten till fastighetsbolaget Akademiska Hus elnät på KTH Campus. Det sju kvadratmeter stora taket med solceller beräknas kunna leverera el som kan driva en elbil upp till 10 000 kilometer per år.
 – Akademiska Hus vill vara med och utveckla framtidens hållbara campus. Att investera i lokalt förnybar energi, här i form av en solcellsdriven laddstation, är ett steg på vägen. Vi vill på detta sätt också premiera bilister på campus som väljer en miljövänlig elbil.

Med de orden invigde Sten Wetterblad, regiondirektör på Akademiska Hus region Stockholm, den nya laddstationen som ger en maxeffekt på cirka 1kW. Den årlig produktion beräknas till 1 200 kWh, vilket bäddar för mellan 700 till 1000 mils bilkörning beroende på biltyp och körstil.

Om ingen laddning av elbilar sker kommer eventuell överskottsel från solcellsproduktionen  att används till drift av Akademiska Hus fastigheter.

– KTH:s campusmiljöer ska präglas av kreativitet och hållbar utveckling. Solcellsladdstationen är ett utmärkt exempel på detta, säger Göran Finnveden, vicerektor för hållbarhetsfrågor KTH.

 
Ytterligare ett exempel på laddstation för elbilar utvecklad av Solelia Greentech
Svenska Solelia Greentech, specialist på solcellsdrivna laddstationer för elbilar, har utvecklar laddstationen som har plats för två bilar. Företaget har fått utmärkelsen WWF Climate Solver 2012 och listas i den globala hållbarhetsguiden Sustainia100.

Laddprojkektet är ett samarbete mellan Akademiska Hus och Solelia. Det ska pågå under tre år och har fått stöd från Energimyndigheten.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)