JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Schweiz lobbar med luftburet rykte

Schweiz lobbar med luftburet rykte

I september förra året beslutade Saab att byta ut det schweiziska kommunikationssystemet i den nya versionen av stridsflyget Jas Gripen 39E mot ett amerikanskt. Nu menar schweizisk media att det nya systemet kan avlyssnas. Enligt experter som tidningarna intervjuat ”tar USA alltid chansen att avlyssna och övervaka om möjligheten ges”.
Inför folkomröstningen i Schweiz om ett eventuellt köp av 22 Gripenplan har schweizisk media börjat ifrågasätta säkerheten i kommunikationssystemet som kommer att användas i framtiden. I höstas blev det klart att det krypterade schweiziska kommunikationssystemet som används i nuvarande version av Gripen byts ut mot ett system utvecklat av Rockwell Collins, som har stark koppling till USA:s försvarsindustri.

Lennart Sindahl, vice vd på Saab, förnekar möjligheten till avlyssning.

– Vi köper ju hårdvara. Men programvaran är ju vår egen, och den har vi full koll på. Så det är ingenting som behöver oroa, säger han till Sveriges Radio

Krypteringsnycklarna som ska användas för kommunikationssystemet i Gripen-planen kommer dessutom att tillverkas i Schweiz, så enligt Saab finns det inga säkerhetsluckor.

Men de experter som de två schweiziska tidningarna – Sonntagszeitung och Le Matin Dimanche – talat med håller inte med utan menar att USA alltid tar chansen att avlyssna och övervaka om möjligheten ges och här kommer den att finnas.

Enligt uppgift i schweizisk media ska Gripen 39 E även vara försenad – ett rykte som Saab ställer sig helt oförstående till och menar är taget helt ur luften.

Debatten kring huruvida Schweiz ska köpa 22 exemplar av nya Gripen har varit väldigt het. Motståndet har varit kraftigt, men nej-sidan saknade röster för att fälla anskaffningen så i september i fjol sa det schweiziska parlamentet och dess båda kamrar ja till köpet.
 
I början av december hade dock de partier som ifrågasätter köpet av stridsflygplanen samlat ihop 50 000 namnunderskrifter, vilket är lägsta antal för att få till en folkomröstning. En folkomröstning är beslutad till den 18 maj i år.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)