JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Googles ”lego-mobil” tar form

”Lego-mobilen” tar form

När Google köpte mobiltillverkaren Motorola hösen 2011 fick man på köpet projektet Ara – en moduluppbyggd mobil som kan skräddarsys helt efter användarens önskemål. Nu visar Google hur det ska gå till.
Google bjuder in till en utvecklarkonferens för ”Project Ara” på tisdag och onsdag nästa vecka och släppte idag utvecklingsverktyget ”the Module Developers Kit”. (Länk)

På Project Aras sajt finn finns ritningar, specifikationer, programvara, instruktioner och cad-filer som vem som helst kan ladda ned.

Man startar med ett naket ”chassi”. På det monterar man på allting som man behöver ha i sin mobil - skärm, processor, minne, högtalare, kamera, rf-kretsar, sensorer, tangentbord, batteri etcetera.

Google siktar på att chassit, inklusive ett litet inbyggt batteri, inte ska kosta mer än 15 dollar. På det ska man bygga på precis så mycket som man behöver och har råd med.

Byggklotsarna, som tillverkas av olika tredjepartstillverkare, ska finnas på en speciell  webbplats där det också ska finnas instruktioner för hur man bygger sin egen Ara-mobil.

Det spekuleras i att det kommer att finnas en uppsjö specialiserade moduler som i dag är för smala för att byggas in som hårdvara i dagens standardmobiler. Det kan handla om medicinska sensorer, vädermoduler och liknande.

Det finns också vissa förhoppningar om att Google bygger en egen slimmad variant av Ara med skärm, enkel processor, batteri och wifi-support för max 50 dollar.

Det som för inte så länge sedan såg ut som ett fantasiprojekt börjar nu tar konkret form och Google siktar på att börja sälja Ara-mobiler första kvartalet nästa år.fika instruktioner för dem som vill utveckla helt egna unika moduler.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)