JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Kina-puff för Mips

IngenicKinapuff för Mips

Kina och smartklockor – det är det nya hoppet för cpu-arkitekturen Mips, i ett reportage i tidningen EE Times. ”Tänk dig om Kina skulle köpa Imagination?” säger en källa till EE Times.
Legacy är ett mäktig fenomen. För att konkurrera med Arm – den inom inbyggnadsområdet  alltmer dominerande cpu-arkitekturen – räcker det inte med att ha ett bättre eller ens ett mycket bättre alternativ. Du tävlar mot ett gigantiskt ekosystem av verktyg och leverantörer på alla nivåer, plus det faktum att utvecklare och tillverkare med åren arbetat upp en stark kompetens inom Arm.

Inte ens Intel har lyckats utmana Arm – ännu – trots att det kan gödsla med betydligt större investeringar än Mips har råd med.

Det är inte svårt att se skäl till att ingenjörerna på Mips (numera Imagination) ändå inte lägger skorna på hyllan. De anser att de har cpu-konstruktioner som framför allt energimässigt  konkurrerar mycket starkt med Arm.

Samtidigt som Mips står vid sidan av och avundas Arm:s framgångar väntar man hela tiden på en öppning för en inbrytning. Senaste försöket var inom smarttelefoner och surfplattor. Och företaget blir alls inte motarbetat av branschen – tvärtom – ingen gillar att sitta i knäet på ett defactomonopol.

Den senaste chansen av det slaget är wearables – elektroniska accessoarer  på svenska. De kan i sin tur ge kanske en inbrytning på IoT-området – och det vi vi ju alla att IoT-revolutionen med cpu:er i miljarder apparater  – fyndigt kallat The Thingularity – kommer att fullständigt överskugga all annan form av elektronik.

Så långt vågar Mips kanske inte ens tänka tanken ännu, men om Arm via mobiltelefonen lyckades infektera hela inbyggnadsbranschen med sin arkitektur på under ett decennium, så finns  ju en sorts facit på att sådana saker faktiskt kan hända.

Det företag som håller Mips-baneret högst just nu – vid sidan av företagets ägare brittiska Imagination, är kinesiska Ingenic som ha arkitekturlicens på Mips. I ett reportage berättar EE Times hur företaget gav upp tablet-marknaden 2012 efter ett par års försök.

Nu satsar företaget istället på en plattform man kallar Ingenic Newton, specifikt marknadsförd mot IoT och elektroniska accessoarer. Den aktuella processorn är en enkelkärna i 1 GHz kallad JZ4775 CPU tillverkad i 65 nm.

EE Times har bland annat pratat med Ingenics vd.

– Många i branschen anklagar mig för att mitt beslut att satsa på Mips är rent emotionellt.

Men han menar att arkitekturen ger företaget en chans att differentiera sig.

– Vi väljer Mips för att vi vill fortsätta vara unika.
 
 
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)