JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Nya avhopp från Desertec

Avhopp från Desertec

Det tyska företaget Desertec Industrial Initiative fortsätter tappa aktieägare och partners. I förra veckan aviserade energijätten Eon att man hoppar av och nu är det byggjätten Bilfinger som inte förnyar sitt medlemskap.
Desertec Industrial Initiative Gmbh är ett tyskregistrerat aktiebolag som grundades 2009 för att skapa en industrigrupp runt visionen att bygga gigantiska solkraftverk i Sahara och förse industriområdena i Europa med förnybar energi.

Idén kom ursprungligen från det svensk-schweiziska kraftbolaget ABB, som redan 1992 ritade upp en karta som visade möjligheterna att utnyttja förnybar energi från vattenkraften i Sverige och Norge, vindkraft från Nordsjön och Nordafrikas kust och solkraft från Nordafrika, Mellanöstern och södra Europa.

Se ovanstående karta i full storlek och med interaktiva funktioner. (Länk)

ABB:s intresse i projektet är kraftöverföringen med ABB:s uppfinning högspänd likström, Hvdc, och ABB:s teknik med termiska solkraftverk, CSP, som använder 400 grader heta saltlager att generera ånga som driver turbiner.

I juli 2009 gick ABB och elva andra företag samman i Desertec Industrial Initiative med planen att länka samman ett stort antal termiska solkraftverk i Mellanöstern, Nordaftrika och Medelhavseuropa för att förse Europa med 15-20 procent av energibehovet 2050.

Men flera kända aktörer har hoppat av projektet, bland annat för att tekniken med termiska solkraftverk, CSP, börjar uppfattas som omodern när allt billigare och effektivare solceller kan skapa el från solenergi direkt, utan att gå omvägen via hett vatten, ånga och turbiner.

Redan i oktober 2012 hoppade tyska Siemens av DII-samarbetet just med motiveringen att CSP-tekniken kommer att köras över av solcellstekniken.

Även tyska Bosch har hoppat av för att satsa på egna solcellsprojekt och nu följer också aktieägaren Eon med enligt nyhetsbyrån Reuters.

Reuters uppger också att den ideella organisationen Desertec Foundation upphört med sitt stöd till industrigruppen och nu säger byggföretaget Bilfinger att man inte kommer att förnya sitt kontrakt när det går ut senare i år.

Fortfarande är dock partnerlistan lång och många tunga intressenter är kvar, inte minst ABB, Deutsche Bank, Shell, Munich Re och Audi. (Länk)
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)