JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Smart uppkopplad vattenspridare
Droplet

Smart vattenspridare spar 90 procent

Sprinklern skjuter prick på plantorna och drar ner vattenförbrukningen till en tiondel. Den styrs och rapporterar resultaten över Internet. Hjärnan är en Armprocessor från Broadcom.
Broadcoms Arm11-processor BCM2835 är kanske mest känd för sin huvudroll i Raspberry Pi-kortet, där den gömmer sig under ett RAM-minne. Men just nu passar Broadcom på att marknadsföra processorn i en grön tillämpning – den smarta sprinklern Droplet.

Droplet kraftsamlar på alla håll för att snåla in på de dyra dropparna – väderstationer är involverade i schemaläggningen och jordprovsdatabaser och omfattande odlingsfloror utnyttjas för att optimera vattendoseringen.

Ytterligare en idé är att den ska kunna synka sig automatiskt med lokala bevattningsrestriktioner.

Droplet konfigureras via wifi och smarttelefon. Den är ganska stor – som en halv basketboll, 25 cm i diameter. Nio meter når strålen, som  kan pricka vattenkrukor.

Elektricitetskostnaden blir två kronor i månaden har Broadcom räknat ut. Två watt drar den och den är elnätsansluten – den har en egen transformator och en nätsladd på fyra meter.

1300 kronor kostar den på Amazon vilket enligt tillverkaren ska betala sig i minskat vattensvinn på mindre än en säsong för ett genomsnittligt amerikanskt hushåll. Bevattning kan stå för halva hushållets vattenförbrukning.

Produkten börjar levereras i USA i juni.

Vattenspridaren är den senaste i raden av produkter att IoT:ifieras. Enbart marknaden för hemmaautomation kommer enligt Broadcom att vara värd 100 miljarder kronor år 2019.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)