JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Skapa IoT-prototyper i Javascript
Kinoma

Skapa IoT-prototyper i Javascript

En utvecklingssats för Internet of Things programmerade i Javascript – det släpper halvledartillverkaren Marvell. Projektet heter Kinoma och leds av Apples gamle Quicktime-arkitekt Peter Hoddie.
Plattformen har redan använts för att utveckla kommersiella konsumentprodukter.

Det unika jämfört med en liknande byggsats i Arduino-, Raspberry Pi- eller Gadgeteervärlden är valet av programspråk: Javascript. Tanken är att vara vänlig mot makers-världen som saknar erfarenhet av elektronikutveckling men kanske är mer bekant med webbutveckling – Javascript är det språk som används för att skapa användargränssnittet i webbsajter och -appar. Det kan jämföras med Arduino som standard använder det maskinnära språket C och biblioteket Wiring för kommunikationen med gränssnittet.

KinomaOvanligt är också att produkten i sin lilla låda i princip är färdig att tas i bruk som den är, exempelvis som en uppkopplad termometer med QVGA-pekskärm.

Systemkretsen är också av ovanligt slag – PXA168 eller Aspen klockad i  800 MHz. Processor som släpptes 2009 och använder den gamla Arm-arkitekturen Xscale som Marvell köpte av Intel.

Produkten har QVGA-skärm, wifi, Bluetooth,  USB 2.0 med OTG, 128 Mbyte RAM, 16 Mbyte SPI-Flash, microSD-port och en kontakt för extra sensorer. Den har I2C, Uart, PWM, upp till 36 GPIO-anslutningar och upp till 16 analoga ingångar.

Alltsammans är åtkomligt  via Javascript som för ändamålet utökats med nya programbibliotek.

Plattformen körs på en nedbantad Linuxversion och mycket av utvecklingsverktyg liksom bibliotek kommer att släppas som öppen källkod innan årets slut, enligt planerna.

Debuggning kan ske trådlöst och plattformen kan integreras med både Iphone och Android för exempelvis fjärrstyrning baserad på mediastandarden DLNA.

Byggsatsen, som kallas Kinoma Create, marknadsfördes via gräsrotsfinansiering på Indiegogo. Den lyckades samla ihop 52 000 dollar av målet på 10000 dollar. Via den kampanjen kunde man köpa produkten för det rabatterade priset 110 dollar istället för 150 dollar.

Marvell köpte Kinoma år 2012. Kinoma var känt som leverantör av videokodning till bland annat Sony, Palm och Sling. Kinoma leds av Apples före detta videokodningsguru Peter Hoddie.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)