JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Bredbandig lins ersätter antennen

Bredbandig lins ersätter antennen

Lägg ett lager med små u-formade metallstrukturer på ytan av ett dielektriskt material så får du en platt antenn vars lob går att designa både vad gäller riktning och bredd. Tekniken kommer från ett kinesiskt forskarlag och har publicerats i Applied Physics Letters.
Tie Jun Cui och hans kollegor vid Southeast University i Nanjing har skapat ett metamaterial, ett konstgjort material med egenskaper som inte går att hitta i naturen. Materialet som innehåller u-formade strukturer efterliknar den effekt man får med så kallade Luneburglinser.

I motsats till vanlig linser bryter en Luneburglinsen inte ljuset på ett jämt sätt, istället bestäms brytningsvinkeln av var på linsen ljuset träffar. En Luneberglins kan därför bryta ljuset eller annan elektromagnetisk stråle till en punkt som inte ligger längs den optiska axeln.

I försöket har man tillverkat en lins med 60 mm diameter vars brytningsindex varierade från 0,5 till 2,3. Designen har först simulerats och sedan jämförts med mätningar på 9 GHz.

Forskarna har också tillverkat en array med tre antennelement och mätt dessa vid 8 GHz, 9 GHz och 10 GHz.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)