JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Altera testkör FPGA-delar på 14-nm

Altera testkör FPGA-delar på 14-nm

Någon gång nästa år lanseras Stratix 10, Alteras största FPGA, som ska tillverkas i Intels 14 nm-process med tredimensionella transistorer. Ett steg på vägen är att tillverka och testa olika delar. Precis som förväntat bekräftar testkretsarna att många prestandamått fördubblats.
Det var för ett drygt år sedan som Intel överraskande meddelade att företaget skulle tillverka FPGA:er åt Altera i sin FinFET-process på 14 nm. Överenskommelsen innebar att ett 20-årigt samarbete med TSMC fick sig en törn även om den taiwanesiska kiselsmedjan ska fortsätta tillverka enklare FPGA:er åt Altera.

För en månad sedan utökades dessutom samarbetet med Intel till att även omfatta byggsätt för moduler med okapslade kretsar (länk).

Och nu meddelar företagen att utvecklingsarbetet på 14-nm-processen gett konkreta resultat. Förutom logikceller har Altera med hjälp av Intel konstruerat, tillverkat och testat bland annat transceivrar, digital logik och blandsignallogik som kommer att ingå i Stratix 10.

Exakt vilka prestanda som uppnåtts framgår inte, men Altera lovar att de utlovade förbättringarna kommer att uppnås. Det gäller bland annat att den maximala klockhastigheten ökar från dagens 500 MHz till 1 GHz, att antalet maximala logikelement går från 1 till 4 miljoner och att Serdesblocken tar klivet från 28 Gbit/s till 56 Gbit/s.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)