JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Se Googles mobil flyga helikopter

TangoSe Googles mobil agera helikopterpilot

Googles experimentmobil Tango klarar att ensam styra en helikopter. Den är ett sensorsystem av samma slag som Microsoft Kinect, fast i en smarttelefon. Amerikanska forskare testade gränserna och blev imponerade.
I projektet Tango bygger Google mobiler med sensorer och kameror som kan skapa en tredimensionell karta av omgivningen. Forskare i Pennsylvania har testat om Tango kunde inkorporeras i deras helikopterprojekt. Det gick utmärkt.

Forskaren flyttar helikoptern från sin fixpunkt, och helikoptern tar sig snabbt tillbaka. I ett annat experiment ritar forskaren upp en tredimensionell bana i luften, som helikoptern sedan följer. Allt styrs helt och hållet av Googles mobil, som har en precision under en centimeter.

Tango
Tango-mobilen skapar en 3D-karta av rummet den rör sig i.
Detta är betydligt bättre än GPS. Dessutom navigerar Tango-mobilen utan yttre hjälp, till skillnad från system som Vicon och Optitrack som kräver att man installerar utrustning på väggar och tak som navigationsfyrar för roboten.

Tango-mobilen har djupsensor, rörelsedetektorkamera, två processorer och IMU-sensor. Den skapar en 3D-karta i realtid när den rör sig i rummet. Tango mäter 30 gånger i sekunden upp sin nuvarande position och lutning. Även styrsignalerna för helikoptern beräknas inuti Tango-mobilen.

– I princip fäster man den med kardborrband och sedan är roboten autonom, säger en av forskarna.

Quadkoptern i sig är forskargruppens egen konstruktion.

Precis som Microsoft Kinect tycks Tango vara på väg att öppna nya dörrar för forskare genom att dra ner kostnaden för 3D-sensorteknik till en bråkdel. Förutsatt att den kan massproduceras till ett rimligt pris.

– Den sänker tröskeln dramatiskt för den som vill arbeta med autonoma robotar.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)