JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. NI överraskar med instrumentlåda

NI överraskar med instrumentlåda

Oscilloskop, funktionsgenerator, multimeter, spänningskälla plus digitala in- och utgångar får plats i instrumentlådan som döpts till Virtualbench. Men precis som National Instruments PXI-kort finns ingen skärm och inga knappar eller reglage. Instrumentet ska användas tillsammans med en dator eller surfplatta.
– Vi bygger vidare på det som National Instruments är bäst på, nämligen mjukvarubaserad testning och mätning, säger NI:s Chad Chesney i ett pressmeddelande.

Tanken med Virtualbench är att erbjuda ett instrument som har många funktioner, tar liten plats och har ett lågt pris. En del i det konceptet är att nyttja den dator eller surfplatta som alla redan har för att presentera signalerna och styra instrumentet. Då behövs ingen skärm och inga knappar eller rattar på instrumentet.

Virtualbench blir en konkurrent till oscilloskopet, elektronikingenjörernas motsvarighet till den schweiziska armekniven. Idag är oscilloskopen multiinstrument, ett exempel på det är MDO3000 från Tektronix som förutom oscilloskop innehåller logikanalysator, spektrumanalysator, digital multimeter, vågformsgenerator och protokollanalysator utan att instrumentet för den sakens skull blir större (länk).

En annan konkurrent är 2000- och 3000-serierna i Infinivisionfamiljen från Agilent som förutom oscilloskop kan fungera som vågformsgenerator, logikanalysator och protokollanalysator (länk).

Virtualbench innehåller ett tvåkanaligt oscilloskop med 100 MHz bandbredd och en samplingshastighet på 500 MHz per kanal. Logikdelen har 34 kanaler och minnet är på 1 Msampel.

Den enkanaliga funktionsgeneratorn klarar 20 MHz för sinussignaler och 5 MHz för fyrkantsvågor.

Multimetern är på 5 1/2 siffror och klarar 10A och 300V.

Den programmerbara likspänningskällan har tre kanaler som ger 0 till +6 V (1A),  0 till +25 V (0,5A) respektive 0 till -25 V (0,5A).

Slutligen finns det åtta digitala in- och utgångar för signaler på 5V eller 3,3 V.

Priset är satt till 1690 euro.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)