JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Analogteknik bar Lotta över Liseberg
Igår var det premiär både för Wyberry och ”Lotta på Liseberg”. Uppstartsföretagt Wyberrys analogbaserade mikrovågslänk gav tittarna en helt ny vinkel när en av kamerorna kunde placeras högt över marken.
Basbandsdelen i dagens kommunikationssystem är digitala och kräver därför väldigt mycket beräkningskraft och därmed ström. Det har uppstartsföretaget Wyberry ersatt med analog signalbehandling. Den första produkten är en millimetervågslänk som kan ersätta fiberkablarna i tv- och videoproduktion.

Företagets millimetervågslänk hade premiär igår när den användes under sändningen av ”Lotta på Liseberg”.

– Vår teknik sänder på 60GHz, vilket gör produktionsbolaget oberoende av fiberkabel som är både dyrt och tidsödande att installera. På Liseberg är det dessutom praktiskt svårt eftersom det finns mängder av åkattraktioner och besökare att ta hänsyn till. Vi riggar snabbt sändare och mottagare och så är det klart för överföring, säger företagets vd Jens Kjellerup i ett pressmeddelande.

Wyberry visade upp en första prototyp av länken som klarar 1,5 Gbit/s (HD-SDI) på SEE-mässan (länk). Den arbetar på 60 GHz-bandet där det finns tillräckligt med bandbredd för att klara den höga datatakten. Länken når upp till 500 meter och har en fördröjning på under 50 µs, klart bättre än konventionella mikrovågslänkar.

Under utveckling finns fler modeller med datatakter upp till 10 Gbit/s eller mer.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)