JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Sakernas internet ska stärka basindustrin
En av de fem innovationsagendor som Vinnova valt att satsa på är IoT-SIO. Bakom den kryptiska förkortningen döljer sig en strategi för hur uppkopplade sensorer ska stärka svensk företag.
– Vi är entusiastiska och brinner för uppgiften, säger Östen Frånberg som är chef för det programkontor som ska driva innovationsagendan för IoT-området.

IoT-kan vara lite av varje men för IoT-SIO handlar det om system och tillämpniongr inom till exempel automatioon, skog, transport, energi och e-hälsa.

Projekten kan till exempel handla om att samla in data från sensorer och sedan tolka dessa för att fatta vettiga beslut.

– Ett exempel är vid prospektering av mineraler där man vill veta hur långt man borrat, vilka substanser man borrat igenom och presentera allt i en bild. En annat tacksamt område är byggnader. Ta bara alla fritidshus. Många är oroliga att strömmen går och vattnet fryser när de inte är där. Där finns massvis att göra med IoT, säger Östen Frånberg.

Förutom tillämpningar ingår såklart även teknikutveckling i agendan.

– Det fattas några viktiga komponenter, framförallt vad gäller säkerhet och hur man skyddar integriteten.

IoT-agendan har en dialog med elektronikagendan om kommande samarbeten. Andra deltagare kommer från ProcessIT, Teknikföretagen, Uppsala Universitet, Ericsson, SICS, Skogsindustrier, Automation region och Sony Mobile.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)