JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Genombrott för Norrköpings mönsterkortsfräs

Genombrott för Norrköpings mönsterkortsfräs

DP Patterning har skrivit ett exklusivt femårigt avtal med tyska Mühlbauer kring tillverkning av antenner för passiva RFID-brickor. Avtalet kan vara värt så mycket som 100 till 150 miljoner kronor.
– Mühlbauer är vår första riktiga kund och välrenommerade på sin marknad. Vi kommer genom dem att lära oss mycket om hur vi kan utveckla tillverkningen av våra maskiner. Avtalet är affärsmässigt väldigt positivt, men störst av allt är nog ändå det erkännande det innebär för vår teknik, säger DP Patternings vd Björn Wasell i ett pressmeddelande.

DP Patterning är en avknoppning från Acreo i Norrköping och har utvecklat en enkel och miljövänlig teknik för att tillverka flexibla mönsterkort, antenner och andra produkter som består av ett tunt ledarlager på en flexibel bärare.

Själva mönstret i ledarlagret skapas av en kliché som valsas mot substratet. Det är samma typ av kliché som vanliga tryckerier använder. Den del av substratet som pressas upp av klichén avlägsnas med en snabbt roterande fräs.

Mühlbauer kommer att köpa själva fräsenheten av DPP och integrera den i en egen maskin för tillverkning av RFID-taggar. Därmed kan Mühlbauers maskiner klara hela tillverkningen från råmaterial till färdiga RFID-taggar, inklusive antennen, något som inte varit möjligt tidigare.

Traditionellt tillverkas antennerna med hjälp av etsning, en miljöfarlig metod som måste köpas in från tredje part.

Läs en längre artikel om DPP från i maj (länk).
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)