JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Googles första fattigmobiler

Android OneGoogles första fattigmobiler

Mobiltillverkarna Micromax, Karbonn och Spice släpper varsin Androidmobil på den indiska marknaden. Därmed kommer de före tillverkare som HTC, Panasonic och Lenovo med att lansera mobiler i Googles projekt Android One som riktar sig mot ”nästa miljard användare”.
Telefonerna finns att köpa nu i  de stora indiska butikskedjorna. Priserna börjar på 105 dollar – en dryg halv månadslön.

Innan årets slut kommer telefonerna att finnas i Bangladesh, Pakistan, Nepal, Sri Lanka och Filippinerna. Och under 2015 i fler fattiga länder. Tillverkarna utesluter inte att deras  modeller också kommer att säljas i rika länder.

För att pressa priserna säger sig Google ha arbetat med nyckelfärdiga  referenskonstruktioner och  utvalda komponenter. Taiwanesiska processormakaren Mediatek levererar en fyrkärnig processor.

Utbytbart batteri, FM-radio, dubbla SIM-kort, SD-kortsanslutning, en bakåtkamera på 2 MPixel och en framåtkamera på 5 MPixel  – det är de minimikrav Google ställer på mobilerna. De ska dessutom ha en skärm på minst 4,5 tum och 1 Gbyte RAM

Google har restriktioner på hur mobilerna kan skräddarsys, enligt Google för att minska risken för inkompatibilitet och för att processer inte ska tynga ner processorn.

Var tionde indier har idag tillgång till en smarttelefon. Många av dem har låg prestanda enligt Google, som också  tror att detta bromsar spridningen av smarttelefoner i Indien.

Google samarbetar med den indiska operatören Airtel om ett abonnemang som håller telefonerna automatiskt uppdaterade med mjukvara och säkerhetskopierade utan att det räknas av mot nedladdningskvoten. Detta plus 200 fria MB gäller under abonnemangets första sex månader.

Tågbokningar och resultat i cricket-ligan är specialanpassningar av sekreterar-appen Google Now för den indiska marknaden. Och om man är indisk abonnent cachas nedladdade youtube-videor så att man kan titta på dem i efterhand utan att de laddas hem på nytt.

Initiativet att ta fram smarttelefoner för fattiga kallas Android One och annonserades så sent som i juni på Google IO-konferensen. Alltså är det en stämpel Google sätter i efterskott på något som redan var i rullning – för det tar längre tid än så att  producera mobiltelefoner.

Micromax är Indiens bästsäljande mobilleverantör. Senare kommer också Acer, Alcatel Onetouch, ASUS, HTC, Intex, Lava, Lenovo, Panasonic, Xolo och Qualcomm att lansera mobiler.

Notera att Samsung inte finns i samlingen – företaget rapporterade i somras att man på egen hand planerade en familj billiga Tizen-mobiler i Indien.

Omkring 400 miljoner smarttelefoner kommer att säljas i Indien under de kommande fem åren, enligt en prognos. De flesta av dem kommer att ligga på prisnivån kring hundra dollar.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)