JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Han försvarar på plastbatterier

Han försvarar plastbatterier

Uppsaladoktoranden Christoffer Karlsson har visat att ledande plast, istället för metalloxid, kan vara ett alternativ i framtida batterier.
Litiumjonbatterier används allt mer idag – i allt från mobiltelefoner och bärbara datorer till elbilar. Men de metalloxider som batterierna innehåller kommer från energikrävande utvinning ur bergarter och återvinns inte.

Ledande polymerer har inte dessa nackdelar. Istället kan de tillverkas från förnyelsebara källor genom miljövänliga metoder vid låga temperaturer. Deras styrbara ledningsförmåga i kombination med den billiga miljövänliga tillverkningen gör materialen högintressanta för energilagring.

– De har potential som elektrodmaterial i framtida miljövänliga batterier, och i förlängningen skulle det vara möjligt att tillverka organiska batterier uteslutande av polymerer. En sådan proof-of-concept-battericell, med olika ledande redoxpolymerer som aktiva material på båda elektroderna, har vi också testat, säger Christoffer Karlsson.

I sitt avhandlingsarbete har Christoffer Karlsson undersökt en ny klass av organiska material, så kallade ledande redoxpolymerer som är en typ av elektriskt ledande plast. Avhandlingen visar hur en serie ledande redoxpolymerer beter sig, och ger några allmänna konstruktionsprinciper för denna typ av polymerer.  

Torsdagen den 30 oktober försvarar han sin avhandling vid Uppsala universitet.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)