JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Nytt operativsystem för fordon
Elektrobit säger sig vara först med följande kombination: ett operativsystem för fordonstandarden Autosar, som både kan köras på multikärnor och klarar av att säkerhetscertifieras till nivån Asil D.
Det nya operativsystemet har den långa beteckningen EB Tresos Safety OS Multi-Core – kanske kan vi kalla det ”Tresos”, kort och gott?

Tresos är inte helt nytt, utan bygger på Elektrobits tidigare operativsystem Safety OS, som redan rullar i fordon ute på vägarna. Safety OS klarade inte av att bocka för punkten att stödja multikärnor.

Infineon Aurix och Freescale Qorivva är de multikärnor för fordonselektronik som Elektrobit nämner i sin pressrelease.

Idén med standarden Autosar är att separata funktioner i en bil ska kunna köras på en och samma processor. Av konsolideringsskäl helt enkelt. Det finns så mycket intelligens i bilarna numera – med autonomi och förarstöd av olika slag – att man är tvungen att hitta sätt att spara vikt, utrymme och pengar. Ytterligare en begränsande faktor är att nätverkstrafiken i fordonselektroniken håller på att bli ohållbar, berättar Elektrobit i ett pressmeddelande.

Tresos  klarar av att sprida ut Autosarfunktioner på olika kärnor. Och precis som Autosar kräver ska de olika funktionerna inte kunna sabotera för varandra om någon av dem skulle fallera.
 
Om man kör Tresos i Aurix eller Qorivva ska systemet som helhet kunna certifieras till Asil D i fordonsstandarden ISO 26262.

Operativsystenet presenterades för första gången för hela branschen på mässan IZB (International Suppliers Fair) som avslutades igår i Wolfsburg.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)